Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα – Διεθνείς παραγωγές από Νetflix, Disney

Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα – Διεθνείς παραγωγές από Νetflix, Disney

Η διεθνής κινηματογραφική βιομηχανία ανακαλύπτει εκ νέου την Ελλάδα. 166 αιτήσεις για ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακά παιχνίδια

8' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής κινηματογραφική βιομηχανία ανακαλύπτει εκ νέου την Ελλάδα. Μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής επιλέγουν η μία μετά την άλλη τη χώρα για τα γυρίσματα ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, διαφημιστικών και ντοκιμαντέρ, ελκυόμενες τόσο από τη φυσική ομορφιά, το κλίμα και το φως της χώρας όσο και από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία, όπως όμως και από το αναμορφωμένο πλέον πλαίσιο κινήτρων για τέτοιες δραστηριότητες.

Παραγωγές αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ γυρίζονται ή έχει προγραμματιστεί να γυριστούν φέτος στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρέμεινε αναξιοποίητο εξαιτίας της πανδημίας. Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές από κοντά υποστηρίζουν πως η κινητικότητα αυτή δεν είναι συγκυριακή, αλλά μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας οικονομικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, και ούτως για τον τουρισμό, αλλά και για την απασχόληση και για εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διαδικασία.

Η αλματώδης βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας τα τελευταία έτη σε συνδυασμό με την επιστροφή της στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα αλλά και την ύπαρξη μιας κυβέρνησης σαφέστατα φιλικής προς τις επιχειρήσεις αποτελούν το έναυσμα για τη νέα αυτή τάση. Μεγάλες παραγωγές για το Netflix και το Disney+ έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ διεθνείς οίκοι μόδας, όπως ο Dior, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θα έρθει στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει μεγάλη διεθνή παρουσίαση, στηρίζουν την εκτίμηση πως η εν λόγω κινητικότητα δεν αφορά περιστασιακά γυρίσματα.

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε συνδυασμό με σοβαρές εταιρείες παραγωγής που λειτουργούν στην Ελλάδα άνοιξε έναν νέο δρόμο για να διαπρέψει η Ελλάδα σε μια αγορά που μέχρι πρότινος ήταν σε εμβρυακή μορφή.

Στην Ελλάδα γυρίζονται φέτος δύο διεθνείς παραγωγές σημαντικής εμβέλειας: το «Greek Freak» του Disney+ για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και το «Knives Out 2» του Netflix με τον Ντάνιελ Κρεγκ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις και συμφωνίες γίνονται και για άλλες μεγάλες διεθνείς παραγωγές. Η οικονομική επίδραση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη, μιας που για την ταινία του Disney+ υπολογίζεται ότι θα αφήσει στη χώρα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Το «Knives Out 2» εκτιμάται πως θα αφήσει πολλαπλάσιες εισπράξεις δεδομένου ότι το Νetflix αγόρασε τα δικαιώματα για 200 εκατομμύρια μόνο για αυτόν τον δεύτερο κύκλο.

Η ταινία «Greek Freak» έχει συνολικό budget 37 εκατ. και το cash rebate που θα λάβουν οι παραγωγοί είναι 6,5 εκατ. Το cash rebate είναι ένα από τα κίνητρα που προσφέρει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση τέτοιων παραγωγών.

Τι είναι όμως το cash rebate και πώς λειτουργεί ως κίνητρο προσέλκυσης παραγωγών; Ειδικότερα για το cash rebate, η αναθεώρηση της νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2020 με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, την κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επιβράδυναν τον μηχανισμό του και την υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού αναβάθμισε θεαματικά το πρόγραμμα εντός του 2021, καθιστώντας το από τα ανταγωνιστικότερα παγκοσμίως. Αυτό σημειώνουν πηγές του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), που αποτελεί φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εως τις 16 Απριλίου 2021, το πρόγραμμα του cash rebate έχει υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών. Ηδη 125 έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, με το σύνολο της επένδυσης στη χώρα από την παραγωγή τους να διαμορφώνεται στα 127 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη (η επιστροφή μέσω του cash rebate) αναμένεται να αγγίξει τα 46 εκατομμύρια ευρώ εφόσον τηρηθούν από τους δικαιούχους όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Πάνω από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές των έργων αυτών, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξηγεί πως στην Ελλάδα «διαθέτουμε πλέον ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα cash rebate στην Ευρώπη, το οποίο αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των οπτικοακουστικών. Σίγουρα η σύσταση του ΕΚΟΜΕ είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο ενδυναμώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων». Τόσο η αύξηση του cash rebate από 35% σε 40% όσο και η ρύθμιση για τα ξένα τιμολόγια δημιουργούν μια νέα δυναμική στον χάρτη των διεθνών προορισμών για γυρίσματα και παραγωγές, σημειώνει.

Ο κ. Χριστόπουλος φιλοδοξεί για την επόμενη πενταετία η επιχορήγηση του ΕΚΟΜΕ να είναι στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζεται το πλαίσιο κινήτρων για τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο. Υπενθυμίζει μάλιστα πως όλα τα κίνητρα δεν έχουν το βλέμμα στραμμένο μόνο στις ξένες επενδύσεις, αλλά και στην εγχώρια παραγωγή. 

Η έλευση Dior και η παγκόσμια προβολή

Προσδοκίες πως η επιλογή της Ελλάδας από τον οίκο Dior για παραγωγή προωθητικού οπτικοακουστικού έργου θα αποτελέσει πρόκριμα για την έλευση και άλλων διεθνών ομίλων από τον χώρο της fashion business δημιουργεί η εύρυθμη εξέλιξη του εγχειρήματος. Την Πέμπτη τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) έδωσαν ομόφωνα το πράσινο φως για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Dior celebrates Greece» στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Πρόκειται για ένα project, με κεντρικό event την παρουσίαση μόδας στο Καλλιμάρμαρο, που τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και αναδεικνύει την ελληνική δημιουργία. Επιπλέον, ο οίκος Dior και οι συνεργάτες του θα κάνουν φωτογραφίσεις σε αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς αναγνωρισιμότητας, όπως η Ακρόπολη και το Ηρώδειο, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο ναός του Διός στη Νεμέα.

Η εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο θα τύχει παγκόσμιας προβολής. Οι εικόνες της Αθήνας και της Ελλάδας θα φθάσουν παντού, όπως και η μοναδικότητα των δημιουργιών του Dior με ελληνικά στοιχεία. Με δεδομένο ότι ο οίκος σημειώνει πωλήσεις 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με το 60% εξ αυτών στην Ασία, η Ελλάδα μέσα από την κολεξιόν με τα ελληνικά χαρακτηριστικά προβάλλεται σε μια τεράστια αγορά ανθρώπων που ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τουρισμό στη χώρα μας και διαθέτουν ανερχόμενες κοινωνικές ομάδες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Τόσο το ντεφιλέ του Dior όσο και όλες οι οπτικοακουστικές παραγωγές που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όμως, δεν έχουν μόνον το αυτονόητο στενό οικονομικό όφελος, όσο σημαντικό και αν είναι αυτό. Ούτε εξαντλούνται τα οφέλη με τη διεθνή προβολή της χώρας και τη θετική επίδρασή της στον ελληνικό τουρισμό. Το πλέον σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά πολλά πολλά χρόνια βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ευκαιρίας να αναπτύξει και να διαπρέψει η Ελλάδα σε μια νέα αγορά: τον χώρο της τέχνης και του «story telling», το οποίο άλλωστε γεννήθηκε εδώ κατά την αρχαιότητα και από εδώ διαχύθηκε σε όλο τον κόσμο.

Το Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα – Διεθνείς παραγωγές από Νetflix, Disney-1
Το σίκουελ της ταινίας «Knives Out», σε σκηνοθεσία Ράιαν Τζόνσον, γυρίζεται τώρα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Κρεγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα και Εντουαρντ Νόρτον.

Σε τροχιά ανάπτυξης τα κινηματογραφικά στούντιο από τη Cinespace

«Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο», είχε δηλώσει στα τέλη του 2019 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει πιστέψει στη δημιουργία μιας ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας διεθνούς εμβέλειας. Εκτοτε η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα. Ενάμιση χρόνο μετά και ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας που «πάγωσε» τα υπερατλαντικά ταξίδια πέρυσι τον Μάρτιο, το εγχείρημα ανάπτυξης στην Ελλάδα μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο διεθνών προδιαγραφών επανέρχεται, και μάλιστα πιο ώριμο.

Στα τέλη Απριλίου, κατά το ταξίδι του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε χώρα ένα ραντεβού που πέρασε στα ψιλά. Ο Χ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τον Alex Pissios, πρόεδρο της Cinespace Chicago Film Studios, της μεγαλύτερης κινηματογραφικής εταιρείας του Σικάγου. Η συνομιλία μεταξύ του υπουργού και του Pissios είχε ως θέμα την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα και την έμμεση προβολή της χώρας.

Οι επαφές αυτές έρχονται σε συνέχεια εκείνων που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, στις αρχές του 2020. Τότε έγινε γνωστό πως ο αμερικανικός όμιλος Cinespace Studios αναζητάει έκταση στην Ελλάδα με τις κατάλληλες προσβάσεις και υποδομές, στην οποία θα μπορέσει να αναπτύξει εγκαταστάσεις κινηματογράφησης εσωτερικών παραγωγών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών. Η συνάντηση εκείνη έγινε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στο Σικάγο και μεταξύ των όσων συζητήθηκαν ήταν και η προσπάθεια της Cinespace να βολιδοσκοπήσει τη διάθεση πελατών της, όπως οι Netflix, Amazon, Hulu, Disney, Fox και Apple, να υλοποιούν παραγωγές τους εδώ. Κάτι που, όπως προκύπτει από τα γυρίσματα που έχουν προγραμματίσει εδώ το Netflix και το Disney για τις παραγωγές των «Greek Freak» και «Knives Out 2», έχει επιβεβαιωθεί έργω. Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη εντοπιστεί επιλέξιμα ακίνητα στην Ελλάδα και γίνονται προχωρημένες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της αμερικανικής επιχείρησης. Τα κινηματογραφικά στούντιο της Cinespace στο Σικάγο είναι τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ έπειτα από εκείνα που εδρεύουν στο Λος Αντζελες. Ο πρόεδρος της Cinespace, Αlex Pissios, έχει αποκαλύψει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας πλήρους κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα». Μάλιστα ο Pissios έχει αναφέρει πως έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής του Λος Αντζελες, «οι οποίες είναι πολύ εξοικειωμένες με τα πλεονεκτήματα κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, και έτσι είμαστε έτοιμοι να επισκεφθούμε πάλι τη χώρα για να διερευνήσουμε περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες».

Παράλληλα με το εγχείρημα αυτό, όμως, πολλές ταινίες γυρίζονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερες ακλουθούν:
«Greek Freak»: Παραγωγή Disney με εκτέλεση παραγωγής από τη Faliro House. Βασισμένη στη ζωή του Γιάννη Αντετονκούμπο. Η ταινία θα προβληθεί στο Disney+.

Το σίκουελ της ταινίας «Knives Out» σε σκηνοθεσία Ράιαν Τζόνσον. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Κρεγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα και Εντουαρντ Νόρτον.

«Crimes of the Future»: Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ. Παίζουν οι ηθοποιοί Βίγκο Μόρτενσεν και Λεά Σεϊντού. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο. Συμπαραγωγή Ελλάδας – Καναδά.

«Jack Ryan»: Ο 5ος κύκλος της κατασκοπικής τηλεοπτικής σειράς της Paramount. Τα γυρίσματα θα γίνουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Ελληνική παραγωγή, με γυρίσματα σε Αθήνα και Μυτιλήνη.

«Τεχεράνη». Ο 2ος κύκλος της σειράς με γυρίσματα στην Αθήνα.

Η νέα ταινία της Νία Βαρντάλος αναμένεται από φθινόπωρο.

Κατά το 2020 και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, πολλά γυρίσματα ακυρώθηκαν διεθνώς αλλά στην Ελλάδα ήρθαν οι παραγωγές:

«Τhe Lost Daughter»: Σε σκηνοθεσία Μάγκι Γκίλενχααλ, βασισμένη στο βιβλίο της Ελενα Φεράντε, με πρωταγωνίστρια την Ολίβια Κόλμαν. Η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στις Σπέτσες.

«Το τρίγωνο της θλίψης»: Σκηνοθέτης είναι ο Ρούμπεν Εστλαντ, ο οποίος είχε κάνει πριν από λίγα χρόνια την ταινία «Ανωτέρα βία» και είχε βραβευθεί στις Κάννες. Με τους ηθοποιούς Χάρις Ντίκινσον και Γούντι Χάρλεσον.

«Light Falls»: Σκηνοθεσία: Φαίδωνας Παπαμιχαήλ, Sven Dagones. Με Ελληνες και ξένους ηθοποιούς.

«Mediterraneo»: Σκηνοθεσία: Marcel Barrena. Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή με γυρίσματα στην Αθήνα.

Επίσης, σημαντικός αριθμός διαφημιστικών σποτ για διεθνή προβολή γυρίζονται στην Ελλάδα, όπως αυτά των Perrier (Αθήνα), Tory Burch (Ελαφόνησος), Louis Vuitton (Μήλος), Jimmy Choo (Αθήνα), Zara Home (Υδρα), Τoyota (Αθήνα), Andrex (Αθήνα), COS, Hugo Boss και Louboutin. Εδώ ήρθε και ο Γκόρντον Ράμσεϊ για την πραγματοποίηση δύο δίωρων γυρισμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή