Στον γαλλικό όμιλο Wordline πέρασε η ελληνική Cardlink

Στον γαλλικό όμιλο Wordline πέρασε η ελληνική Cardlink

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών σε συνδυασμό με την αποεπένδυση των τραπεζών από την αγορά των υπηρεσιών αποδοχής καρτών αποτελούν τις βασικές αιτίες που πυροδοτούν την είσοδο και την επέκταση στην ελληνική αγορά μεγάλων εταιρειών με τεχνογνωσία στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Στην τάση αυτή αποδίδεται και η συμφωνία της Quest για τη μεταβίβαση του ελληνικού παρόχου υπηρεσιών δικτύου (NSP) και παροχής υπηρεσιών πληρωμών μέσω POS, της Cardlink, στον γαλλικό όμιλο Wordline. Η συμφωνία ανακοινώθηκε χθες και προβλέπει την πώληση του 92,5% της εταιρείας στον γαλλικό όμιλο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink Γιώργος Δρυμιώτης θα διατηρήσει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και θα παραμείνει στη θέση του CEO. Η συμφωνία περιλαμβάνει την Cardlink και την Cardlink One –αδειοδοτημένο ίδρυμα πληρωμών–, εταιρείες με δραστηριότητα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, οι οποίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου Quest, «εξελίσσονται σήμερα σε μια αυτόνομη αγορά υψηλής τεχνολογίας, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών». 

Η Wordline θα καταβάλει 130 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο ομίλων, πρόκειται για στρατηγική ευκαιρία επέκτασης του τομέα εμπορικών υπηρεσιών της Worldline, με την Cardlink να διαθέτει enterprise value 155 εκατ. ευρώ. Η Cardlink εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσια έσοδα στη Wordline της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ και διαθέτει εκτιμώμενο διπλό οργανικό ρυθμό ανάπτυξης CAGR την επόμενη τετραετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου Quest, η αποεπένδυση εξασφαλίζει δεκαπενταπλάσια (15x) απόδοση (υπεραξία 87 εκατ. ευρώ περίπου) επί των ιδίων κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.

Εχει προηγηθεί, τον Μάρτιο, η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη Euronet Worldwide για την πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της τράπεζας έναντι τιμήματος που ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ την πρόθεσή τους να αποεπενδύσουν από τις αντίστοιχες δραστηριότητες έχουν ανακοινώσει η Alpha Bank και η Eurobank, με τις σχετικές διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι η Cardlink δεν προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες merchant business, αλλά η συνεργασία της με τη Worldline θα της επιτρέψει να εξετάσει και τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Η Cardlink αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών POS στη χώρα μας με 250.000 εγκατεστημένα τερματικά και πελάτες της την Alpha Bank και τη Eurobank. Ισχυρή παρουσία στον χώρο έχει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της Euronet, στην οποία μεταβίβασε και την υπηρεσία αποδοχής καρτών και η οποία διαθέτει περί τις 150.000-160.000 POS, ενώ η Εθνική Τράπεζα, μέσω ιδιόκτητων υποδομών, εκτιμάται πως διαθέτει επίσης ανάλογο αριθμό POS. Ισχυρό παίκτη στον κλάδο αποτελεί και η Viva, που διαθέτει πάνω από 50.000 εγκατεστημένα τερματικά, ενώ παρουσία στον χώρο έχει και η ελληνική EDTS, που επικεντρώνεται στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες με περίπου 20.000 εγκατεστημένα POS. 

Κοινό παρονομαστή των παραπάνω εξελίξεων αποτελεί το γεγονός ότι οι παραδοσιακές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν τις τεχνολογικές εταιρείες στον τομέα της αποδοχής καρτών, μεταβιβάζοντας τη σχετική δραστηριότητα αλλά και αυτή της εγκατάστασης τερματικών. Οι τράπεζες κρατούν, από την πλευρά τους, τη σχέση τους με τον πελάτη και μεταβιβάζουν τη δραστηριότητα της αποδοχής σε τεχνολογικούς ομίλους, εξέλιξη που, εκτός από την ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων, θα επιτρέψει και τη μείωση του κόστους των προμηθειών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή