Στην τελική ευθεία η πώληση της «Kαλλιμάνης» στην Dardanel

Στην τελική ευθεία η πώληση της «Kαλλιμάνης» στην Dardanel

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Dardanel Onentas βρίσκονται πλέον οι τράπεζες – πιστωτές της «Γ. Καλλιμάνης Α.Ε.», καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, Dardanel, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την εν λόγω επιχειρηματική κίνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν δώσει διορία στην Dardanel για υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα έως τις 15 Ιουνίου.

Η συμφωνία προβλέπει κάτι παραπάνω από γενναίο «κούρεμα» των δανείων της «Καλλιμάνης» σε ποσοστό περίπου 90,4%, με τους Τούρκους όμως να φέρεται να έχουν δεσμευθεί για καταβολή του υπολοίπου των απαιτήσεων, περί τα 6 εκατ. ευρώ, την αμέσως επομένη της υπογραφής της συμφωνίας. Αυτός, μάλιστα, φαίνεται να είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι πιστωτές αποφάσισαν να προβούν σε τόσο μεγάλη διαγραφή των απαιτήσεών τους. Για την αποπληρωμή των λοιπών υποχρεώσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, όπου επίσης προβλέπεται «κούρεμα», καθώς και για κεφάλαιο κίνησης εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 3 εκατ. ευρώ ακόμη. Με άλλα λόγια, το σύνολο της επένδυσης της Dardanel σε αυτή την πρώτη φάση τουλάχιστον θα κυμανθεί σε περίπου 8-9 εκατ. ευρώ. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής θα κατατεθεί στο δικαστήριο προς επικύρωση. Το ενεργητικό και παθητικό της εταιρείας θα μεταβιβασθεί στη θυγατρική που έχει συστήσει ήδη από τις 27 Νοεμβρίου 2020 στην Ελλάδα η Dardanel, με την επωνυμία Dardanel Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, το οποίο έχει πιστοποιηθεί ότι καταβλήθηκε ήδη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η «Καλλιμάνης» ιδρύθηκε το 1956 στο Αίγιο από τους αδερφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Καλλιμάνη και πριν από την κατάρρευσή της κατείχε ηγετικό μερίδιο 25% στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων, ενώ πραγματοποιούσε εξαγωγές στην Κύπρο και σε βαλκανικές χώρες. 

Η πρώτη απόπειρα διάσωσης της εταιρείας έγινε το 2018 όταν συμφωνήθηκε να περάσει στην περίφημη πλατφόρμα της Pillarstone με σύμβουλο αναδιάρθρωσης τον γνωστό από τη Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή. Η ιστορία της αποχώρησης της Pillarstone από την Ελλάδα είναι γνωστή, αποχώρηση που σήμανε και το ναυάγιο στις όποιες αναδιαρθρώσεις δανείων είχε συμφωνήσει να κάνει.

Η Dardanel ιδρύθηκε το 1984 και έχει την έδρα της στο Τσανάκαλε, στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη τουρκική εταιρεία που διέθεσε στην τουρκική αγορά τόνο σε κονσέρβα και το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης. Εκτός από τόνο σε κονσέρβα παράγει μεγάλη ποικιλία ψαριών σε κονσέρβα (όπως σαρδέλες, σολομό) και πολλά προμαγειρεμένα φαγητά με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά.

Αν και καμία από τις δύο εταιρείες, ούτε η «Καλλιμάνης» ούτε η «Dardanel», δεν δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες, εκεί όπου υπάρχει ο μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά στα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, η είσοδος της τουρκικής εταιρείας στην εγχώρια αγορά προβληματίζει αρκετούς. Τόσο τους εγχώριους «παίκτες» της κατηγορίας των κατεψυγμένων, όσο και τις ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες βρίσκονται στη φάση των επενδύσεων σε προϊόντα ψαριού όχι χύμα, αλλά υψηλότερης προστιθέμενης αξίας (φιλεταρισμένα ψάρια, έτοιμα προς μαγείρεμα γεύματα κ.ά.).

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως σε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας, με την Τουρκία να παράγει περίπου (στοιχεία 2019) το 33,6% της τσιπούρας και το 35,1% του λαβρακίου, ενώ η Ελλάδα το 25,8% τόσο της τσιπούρας όσο και του λαβρακίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή