Θετικοί οι οίκοι για το «Αύριο» της Alpha Bank

Θετικοί οι οίκοι για το «Αύριο» της Alpha Bank

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το roadshow της Alpha Bank με επενδυτές, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της διοίκησης να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 800 εκατ. ευρώ. Η διοικητική ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει τον πρώτο κύκλο συναντήσεων, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται και από νέους «παίκτες» που είτε τοποθετούνται στο Χ.Α. –προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στην ΑΜΚ– είτε εξετάζουν τις πιθανότητές τους να τοποθετηθούν στη διαδικασία του book building, εφόσον υπάρξει αδιάθετο ποσοστό μετοχών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αναπτυξιακό πλάνο που ανακοίνωσε η διοίκηση και στους αναθεωρημένους στόχους κερδοφορίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις, ενσωματώνουν πιθανώς περαιτέρω υπεραξίες. 

Παράλληλα, η προνομιακή κατανομή νέων μετοχών σε υφιστάμενους μετόχους που διασφαλίζει τη διατήρηση του ποσοστού συμμετοχής μετά την αύξηση, δημιουργεί δυναμική συμμετοχής στη γενική συνέλευση της 15ης Ιουνίου και στην ΑΜΚ που θα ακολουθήσει. Η πορεία αποκατάστασης της τιμής της μετοχής στο Χ.Α. δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον του retail, που ενισχύεται από το σχέδιο της διοίκησης για υψηλά ποσοστά κερδοφορίας και επιστροφή σε μερισματική πολιτική. Η Alpha Bank έχει άλλωστε τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή βάση στο Χ.Α. με περισσότερους από 114.000 μετόχους.

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία μπαίνει και η τιτλοποίηση Galaxy, καθώς εντός του Ιουνίου το χαρτοφυλάκιο των 10,8 δισ. ευρώ περνάει και τυπικά στην DK και υπό τη διαχείριση της Cepal. Η απορρόφηση της κεφαλαιακής επίπτωσης των 280 μονάδων βάσης, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού (carve out / hive down), δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στη δεύτερη φάση εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου. 

Το σχέδιο Tomorrow (Αύριο) έχει βρει θετική υποδοχή από διεθνείς οίκους όπως η Wood, οι αναλυτές της οποίας προβλέπουν περισσότερα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη μείωση του κόστους. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Wood, ο στόχος για τα κέρδη φτάνει στα 520 εκατ. ευρώ για το 2023 και πάνω από 600 εκατ. ευρώ για το 2024, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 10%.
Θετικά είναι τα σχόλια για την ΑΜΚ και το project Tomorrow των αναλυτών της KBW, που όπως σημειώνουν, υποστηρίζει την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την ενίσχυση της κερδοφορίας, κάνοντας τη μετοχή της τράπεζας «ελκυστική για τους επενδυτές».

Σε ανάλυσή του ο ιταλικός οίκος Mediobanca καλωσορίζει το project Tomorrow, ενώ οι αναλυτές της JP Morgan βλέπουν στον πυρήνα της στρατηγικής της Alpha Bank την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η οποία, μαζί με τη μείωση των ΜΕΑ και την περαιτέρω βελτιστοποίηση της κερδοφορίας προ-προβλέψεων, θα αυξήσει σταδιακά την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 10% μέχρι το 2024.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο προβλέπει τη στρατηγική χρήση κεφαλαίων στη Ρουμανία, ώστε να απελευθερωθεί παραπάνω αξία για τους μετόχους. Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα ίδια ενσώματα κεφάλαια θα φτάσουν τα 5,7 δισ. ευρώ το 2022, με τις κινήσεις για τη δημιουργία κεφαλαίων (πώληση Αλβανίας και Λονδίνου, joint ventures σε διαχείριση ακινήτων και merchant acquiring) να ισοσκελίζουν τον αντίκτυπο της μείωσης προβληματικών δανείων. Η Autonomous σχολιάζει ότι ακόμα και στο χαμηλότερο σημείο τους, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας θα είναι στο 13,9% με βάση τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις ή 11,6% χωρίς το όφελος των μεταβατικών διατάξεων, σημαντικά υψηλότερα από το απαιτούμενο 9,7%, ενώ η Optima Bank επισημαίνει ότι το σχέδιο της Alpha Bank είναι «φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή