Νέες λύσεις για τον κλάδο της ενέργειας από 11 startups

Νέες λύσεις για τον κλάδο της ενέργειας από 11 startups

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινοτόμες τεχνολογίες και νέες λύσεις στην ενέργεια και την κυκλική οικονομία, τομείς που παρουσιάζουν αυξημένο επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της τρίτης θεματικής εκδήλωσης Innovation Ready που διοργάνωσε ο ΣΕΒ την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021. Το εργαστήριο «νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις στην ενέργεια και την κυκλική οικονομία» διοργανώθηκε από τον τομέα καινοτομίας του ΣΕΒ και έδωσε τη δυνατότητα σε εκπροσώπους της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων διαφόρων παραγωγικών κλάδων, καθώς και σε μέλη της κοινότητας των Innovative Greeks να ενημερωθούν σχετικά με πατέντες αλλά και ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας. 

Οι 11 νεοφυείς εταιρείες που συμμετείχαν από τον τομέα ενέργειας και κυκλικής οικονομίας περιέγραψαν τις συνεργασίες που αναζητούν από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους απευθύνονται. Πρόκειται για τις: CYRUS PC, DomX, DTWISE, GIVE ENGINEERING, HELBIO, EV Loader, BIO2CHP, ECORESOURCES, Greener than Green Technologies, PHEE PC, SOLMEYEA. 

Λογισμικό για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αθόρυβοι συμπιεστές υδρογόνου για εφαρμογές σε πρατήρια αυτοκινήτων και οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη παραγωγής ενέργειας, τεχνολογικά συστήματα παρακολούθησης και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πρωτότυπα ηλεκτρικά scooter κ.ά., αποτελούν μερικές από τις τεχνολογίες που έχουν εφεύρει οι νεοφυείς εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση. 

Μιλώντας για την έναρξη του εργαστηρίου, η διευθύντρια καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάγκυ Αθανασιάδη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η μετατροπή των καινοτόμων αποτελεσμάτων της έρευνας σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι προϋπόθεση για ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο. 
Ειδικά για τους τομείς της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας με σημείο αναφοράς την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, η πρόκληση είναι τεράστια, αντίστοιχες όμως και οι ευκαιρίες. 

Η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικούς πόρους από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ύψους 72 δισ. ευρώ και θα πρέπει μέρος των πόρων αυτών να κατευθυνθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών σε τομείς όπως η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων». Ο δρ Βασίλειος Νικολόπουλος, head of applied Research and Development Innovation Energy and NG Unit της Mytilineos SA, τόνισε πως ο τελικός καταναλωτής θα έχει μεγάλο ρόλο στον ενεργειακό ψηφιακό μετασχηματισμό από εδώ και πέρα. 

«Μέσα στην επόμενη πενταετία θα γίνουν αρκετά μεγάλα πράγματα στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Ηδη μεγάλοι παίκτες έχουν διάθεση να επενδύσουν στον χώρο της ενέργειας, ενώ τεχνολογίες που υποστηρίζουν αυτή τη μετάβαση γίνονται όλο και πιο αποδοτικές και οικονομικά προσιτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή