Μικρή υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρή υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές απώλειες σημείωσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές χθες, ημέρα αργίας για την αγορά του Λονδίνου και για τη Wall Street. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,5% ενώ δύο από τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακές δείκτες της Ευρώπης, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης και ο CAC 40 του Παρισιού, έκλεισαν με απώλειες 0,64% και 0,57% αντιστοίχως.

Ανάμεσα στους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Deutsche Bank, που υποχώρησε κατά 1,3% καθώς η ναυαρχίδα του αμερικανικού Τύπου, Wall Street Journal, ανέφερε ότι η Federal Reserve επιρρίπτει ευθύνες στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό ότι δεν έχει βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους του κατά του ξεπλύματος χρήματος. Στον αντίποδα η ιταλική ασφαλιστική εταιρεία Cattolica, η μετοχή της οποίας έκανε άλμα 15,1% όταν η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Assicurazioni Generali, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προσφορά εξαγοράς της έναντι 1,17 δισ. ευρώ.

Εν μέσω της αισιοδοξίας για την επιταχυνόμενη ανάκαμψη και παρά την ανησυχία για τη διαφαινόμενη άνοδο του πληθωρισμού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στο σύνολο του Μαΐου συγκέντρωσε κέρδη 2,1% καθώς οι οικονομίες ανοίγουν σταδιακά, αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους πολιτική και να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους.

Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνωσε την αισιοδοξία στην αγορά όταν δήλωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να εξετασθεί το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνεται και τα τελευταία στοιχεία φέρουν τον δείκτη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, Γερμανία, να επιταχύνεται τον Μάιο και να υπερβαίνει τον στόχο του 2% που έχει θέσει  η ΕΚΤ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην αμερικανική αγορά, με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται και τη Federal Reserve να καθιστά σαφές ώς τώρα ότι πρέπει να βελτιωθεί σαφώς περισσότερο η αμερικανική αγορά εργασίας, για να αρχίσει να εξετάζει τη μείωση των αγορών ομολόγων. Ως εκ τούτου, έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων στο 1,58%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή