Χρηματιστήριο: Με απώλειες 1,70% έκλεισε ο Μάιος

Χρηματιστήριο: Με απώλειες 1,70% έκλεισε ο Μάιος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες 1,70% ολοκλήρωσε τον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας φρένο στην ανοδική τάση των προηγουμένων τριών μηνών, ενώ στο 10,2% διαμορφώθηκαν οι μηνιαίες απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη. Παρόλο που το τελευταίο διάστημα η αγορά βρίσκεται σε μια τάση συσσώρευσης και αναμονής, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα λόγω των ενισχυμένων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή και τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αν και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν επιφυλακτικό μετά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, το Χ.Α. υπεραπέδωσε κλείνοντας μια ανάσα μακριά από 900 μονάδες, με τον τζίρο πάντως να κινείται σε περιορισμένα επίπεδα λόγω της απουσίας των επενδυτών από τις αγορές των ΗΠΑ, αλλά και του Λονδίνου, οι οποίες ήταν κλειστές (αργία).
Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια ανοδική εκτόνωση το επόμενο διάστημα, ειδικότερα στην περίπτωση που το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει ευνοϊκό. Σε μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν τίτλοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, όπως το λιανεμπόριο.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 894,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 45,26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη γύρισε οριακά σε ανοδική μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, με το σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 860 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,89% στις 2.137,17 μονάδες, ενώ στο +0,14% και στις 1.400,59 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο οι Coca-Cola και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΥΔΑΠ και Aegean με κέρδη άνω του 2%, ενώ πάνω από το 1% ήταν τα κέρδη σε Fourlis, Jumbo, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,73% στις 552,22 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +4,19%, την Alpha Bank στο +2,09%, την Πειραιώς στο 1,80%, ενώ απώλειες 0,31% σημείωσε η Eurobank.

H μεσοπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής αγοράς παραμένει θετική, όσο υποστηρίζεται από καλά εταιρικά αποτελέσματα, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτική σταθερότητα (αποφυγή εκλογών), αλλά και άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης, τονίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance.

Η μακροπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί, κυρίως λόγω του θετικού κλίματος και της αισιοδοξίας που είναι διάχυτη στην αγορά, όχι άδικα, αφού διεθνείς οργανισμοί, οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, συνυπολογίζοντας την επίδραση του πολυαναμενόμενου τεράστιου πακέτου ανασυγκρότησης, όπως προσθέτει.

Ωστόσο, «αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά», επισημαίνει. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, συνοδευόμενες από το πρόσφατο ράλι των πρώτων υλών, των βιομηχανικών μετάλλων, αλλά και των ναύλων, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία, πολύ γρηγορότερα από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές.

«Παραμένουμε λοιπόν σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Επικεντρωνόμαστε κυρίως σε μετοχές με κρυμμένη υπεραξία και καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., έχοντας προετοιμαστεί για αυξημένη μεταβλητότητα«, συστήνει ο οικονομολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή