Ανάπτυξη: Καταθέσεις και επενδύσεις, οι 2 μοχλοί

Ανάπτυξη: Καταθέσεις και επενδύσεις, οι 2 μοχλοί

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα επανέλθει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα στα επίπεδα του 2019, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στη χθεσινή του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία (Economic Outlook). Ουσιαστικά, η Ελλάδα θα μετρήσει έτσι 2,5 χαμένα χρόνια από πλευράς ΑΕΠ λόγω πανδημίας, περίπου όσα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Ιταλία.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η χώρα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% φέτος και 5% το 2022, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη μόλις 0,9% φέτος και 6,6% το 2022, που είχε διατυπώσει τον περασμένο Δεκέμβριο και μιας ενδιάμεσης βελτιωμένης πρόβλεψης για 3,4% φέτος. Η κυβέρνηση προβλέπει 3,6% για φέτος και 6,2% για το 2022.

Τη μεγάλη διαφορά κάνουν οι επενδύσεις που φέτος προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,5% και του χρόνου κατά 20%, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πάντως στην έκθεσή του ότι η επιτάχυνση των επενδύσεων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τον ρυθμό των δημοσίων επενδύσεων και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ανάπτυξη: Καταθέσεις και επενδύσεις, οι 2 μοχλοί-1

Κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης είναι φυσικά και ο τουρισμός, για τον οποίο ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι φέτος θα ανακτήσει τις μισές από τις απώλειες του 2020.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ ενώνει τη φωνή του με του ΔΝΤ για να χτυπήσει καμπανάκι για τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι οι χρεοκοπίες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη βελτίωσης του ενεργητικού των τραπεζών. Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, πέραν της παράτασης του «Ηρακλή», για την αντιμετώπιση του θέματος του αναβαλλόμενου φόρου και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποστηρίζει.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να είναι 10,1% του ΑΕΠ φέτος και 3,7% του ΑΕΠ το 2022 και το χρέος 201,1% του ΑΕΠ φέτος και 191,6% του ΑΕΠ το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή