«Βλέπουν» αύξηση των εξαγωγών κατά 3,3% το 2021

«Βλέπουν» αύξηση των εξαγωγών κατά 3,3% το 2021

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 3,3% εκτιμούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ότι θα καταγράψουν το 2021 οι εξαγωγές αγαθών από την Ελλάδα, πρόβλεψη αρκετά μετριοπαθής εάν αναλογισθεί κάποιος ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχει κλείσει με αύξηση των εξαγωγών κατά 9,6%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και κατά 11,5%, εξαιρουμένης της εν λόγω κατηγορίας προϊόντων. Ακόμη πάντως και αν επιβεβαιωθεί η μετριοπαθής πρόβλεψη και δεν ενισχυθούν περισσότερο οι ελληνικές εξαγωγές σε σύγκριση με πέρυσι, θα πρόκειται για μια ακόμη ικανοποιητική επίδοση του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος και το 2020 επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στις πρωτοφανείς και δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 έκλεισε με μείωση των εξαγωγών κατά 9,3%, όμως εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, των οποίων οι τιμές κατέρρευσαν, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 3,2%. 

Τα πετρελαιοειδή είναι ακριβώς η κατηγορία προϊόντων στην οποία οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση των εξαγωγών, λόγω αύξησης της τιμής και του όγκου πωλήσεων, δεδομένου ότι το 2021 υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα και παραγωγή σε σύγκριση με το 2020, όταν επιβλήθηκαν παγκοσμίως πολύ αυστηρά lockdowns. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πειραματική στατιστική της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), φέτος αναμένεται αύξηση των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων – λιπαντικών κατά 15,1%, των λαδιών και λιπών (κυρίως ελαιόλαδο) κατά 13,3%, των τροφίμων κατά 4%, των πρώτων υλών κατά 0,5%, ενώ στα ίδια επίπεδα με το 2020 εκτιμώνται οι εξαγωγές των βιομηχανικών ειδών.

Από την άλλη, αναμένεται μείωση των εξαγωγών χημικών προϊόντων κατά 4,8%, των ποτών και προϊόντων καπνού κατά 2,1%, των διαφόρων βιομηχανικών ειδών κατά 3,2% και των μηχανημάτων και υλικού μεταφορών κατά 10,9%. 

Στη Γερμανία, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν οι περισσότερες εξαγωγές το 2021, ενώ την ίδια ώρα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν λιγότερες εξαγωγές προς την Ιταλία, πιθανόν διότι πέρυσι πολλά προϊόντα κατευθύνθηκαν στη γείτονα καθώς είχε πληγεί δραματικά από τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, βάσει των εκτιμήσεων για το 2021, οι περισσότερες εξαγωγές αναμένονται προς Γερμανία (4,9% επί του συνόλου), προς Κύπρο (4,5%), Βουλγαρία (4,1%) και ακολουθούν Ιταλία (4%), Ηνωμένο Βασίλειο (3,6%), Ρουμανία (3,2%), ΗΠΑ (3,1%), Γαλλία (2,9%) και Ισπανία (2,5%). 

Πρώτη η Ιταλία

Το 2020, πάντως, οι περισσότερες εξαγωγές έγιναν προς την Ιταλία –σημειωτέον ότι αποτελεί εδώ και χρόνια τον βασικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα–, και συγκεκριμένα το 10,4% των συνολικών εξαγωγών, και ακολουθούν η Γερμανία (7,8% της συνολικής αξίας των εξαγωγών), η Κύπρος (6,4%), η Γαλλία (5,8%), η Βουλγαρία (5%), η Τουρκία (4,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (3,9%), οι ΗΠΑ (3,7%), η Ισπανία (3,7%) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Ρουμανία (3,6%). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή