Ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων μετά την πανδημία

Ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων μετά την πανδημία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, ενδέχεται να αφήσει σε υστέρηση πολλές περιοχές της Γης, να οξύνει την ανισότητα μεταξύ των χωρών αλλά και στο εσωτερικό τους, όπως εκτιμά ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 5,8% από το 5,6% προηγουμένως, ενώ, παράλληλα, προειδοποίησε ότι διευρύνονται οι διαφορές, όπως λόγου χάριν, το ότι το βιοτικό επίπεδο ορισμένων ανθρώπων δεν θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα για μακρό χρονικό διάστημα. Σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Ισπανία θα μεσολαβήσουν πάνω από τρία χρόνια ανάμεσα στο ξέσπασμα της πανδημίας και την ανάκαμψη στην κατά κεφαλήν οικονομική παραγωγή, βάσει των νέων προβλέψεων. Στις ΗΠΑ το διάστημα είναι 18 μήνες και στην Κίνα μικρότερο από 12μηνο. 

Η προϊσταμένη οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λοράνς Μπουν, επισημαίνει ότι, «αν και είναι ανακουφιστικό το ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, μας προβληματίζει πως αυτή η καλυτέρευση συντελείται με έναν ιδιαίτερα ανομοιογενή τρόπο – είναι πλέον αυξημένος ο κίνδυνος η μεταπανδημική ανάκαμψη να μην είναι γενικευμένη ή να μην εκπληρωθεί». Η εκτίμηση μοιάζει με προειδοποίηση, ενόσω στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ενισχύεται η εμπιστοσύνη, χάρις στην άρση των περιορισμών και την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Ο ΟΟΣΑ έδωσε εύσημα στις κυβερνήσεις για την εξαιρετικά άμεση και αποτελεσματική ανταπόκρισή τους με τα μέτρα στήριξης των οικονομιών τους, τα οποία αιμοδοτούν την ανάκαμψη στο εμπόριο, τη μεταποίηση και την καταναλωτική δαπάνη. Αυτή η κινητοποίησή τους θα περιορίσει τα τραύματα που η κρίση αφήνει πίσω της, όπως υπογράμμισε ο ΟΟΣΑ.

Εντούτοις, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της απόκλισης δυνητικά θα επιδεινωθεί, διότι δυσχεραίνονται η επαρκής διανομή των εμβολίων και η στήριξη των οικονομικών των αναδυόμενων κρατών και εκείνων με τα χαμηλά εισοδήματα. Πρόκειται για κράτη, τα οποία ήδη έχουν μικρότερη δυνατότητα να απορροφήσουν κραδασμούς και, ως εκ τούτου, ίσως αντιμετωπίσουν ζητήματα στη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους. Ανευ γενικευμένου εμβολιασμού σε όλες τις χώρες, οι καινούργιες μεταλλάξεις και η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη, θα βυθίσουν την οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας αυτής της παλινδρόμησης μεταξύ λειτουργίας και παύσης, ενώ θα υπάρξουν πτωχεύσεις. «Η ανάκαμψη φαίνεται στέρεη και δυναμική, αλλά εξαρτάται ως επί το πλείστον από το εάν διατηρηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Ο εχθρός μεταλλάσσεται, αλλάζει σχήμα και DNA και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», δήλωσε, τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή