Αύξηση πτήσεων τις επόμενες έξι εβδομάδες στην Ελλάδα

Αύξηση πτήσεων τις επόμενες έξι εβδομάδες στην Ελλάδα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα προβλέπεται να εμφανίσει ο αριθμός των πτήσεων τις επόμενες έξι εβδομάδες, σύμφωνα με το σχέδιο λειτουργιών δικτύου (NOP) του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) που αφορά τη χρονική περίοδο από χθες 31 Μαΐου έως και τις 11 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιοδικής έκθεσης του Eurocontrol για την εξέλιξη της κυκλοφορίας των αεροσκαφών, ο εβδομαδιαίος ημερήσιος μέσος όρος πτήσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί πανευρωπαϊκά από 13.900 σε 20.000 έως και το τέλος Ιουνίου και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 70% της κίνησης του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Οπως αναφέρεται, κοινό παρονομαστή της πτητικής δραστηριότητας το φετινό καλοκαίρι αποτελούν τα μέτρα περιορισμού που θα εφαρμόσει η κάθε χώρα, όπως και οι τροποποιήσεις των προγραμμάτων των αεροπορικών εταιρειών. Επίσης εκτιμάται ότι, από τα τέλη Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενδεχομένως ορισμένοι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, όπως για παράδειγμα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, να πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδια που έχουν καταρτίσει για τη χωρητικότητα των αεροδρομίων λόγω προοδευτικής αύξησης της ζήτησης. Σύμφωνα με το Eurocontrol, υψηλότερη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά αναμένεται να υπάρξει στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ελλάδας, δηλαδή το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα και το «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) ο αριθμός ημερήσιων πτήσεων τοποθετείται κατά μέσον όρο την τρέχουσα εβδομάδα (από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου) σε 451, ενώ αυξάνεται σε 646 το χρονικό διάστημα 5 έως 11 Ιουλίου. Κατά τις συγκρινόμενες δύο χρονικές περιόδους, στο «Μακεδονία», του οποίου την αναβάθμιση ολοκλήρωσε πρόσφατα η Fraport Greece, ο μέσος όρος των ημερήσιων πτήσεων αυξάνεται από 104 σε 176. Στον αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» προβλέπονται 129 πτήσεις ανά ημέρα για την εβδομάδα 31 Μαΐου-6 Ιουνίου, αριθμός που αυξάνεται σε 268 το διάστημα 5 έως 11 Ιουλίου. Η πτητική δραστηριότητα (πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού) στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα εβδομάδα αντιστοιχεί περίπου στο 50% του 2019, ποσοστό που ενισχύεται στο 70% το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Οπως αναφέρει το Eurocontrol, τα στοιχεία για την πορεία της επιβατικής κίνησης είναι ενδεικτικά επειδή, λόγω των μέτρων περιορισμού, κυριαρχούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που οδηγούν τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να αναπροσαρμόζουν αναλόγως τα δρομολόγια και το προσωπικό τους. Εν γένει, πανευρωπαϊκά, τα περισσότερα αεροδρόμια αυξάνουν τη χωρητικότητά τους σε συνάρτηση με την ενισχυόμενη ζήτηση, με το Eurocontrol να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των επιβατών λόγω και των μέτρων που υιοθετούνται για την COVID-19.

Πάντως, η αύξηση των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια συνδέεται με την προσθήκη νέων δρομολογίων από τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, όπως και με την επανασύνδεση της Αθήνας και περιφερειακών προορισμών από ξένους αερομεταφορείς. Για παράδειγμα, από την περασμένη Παρασκευή η αμερικανική Delta Air Lines συνδέει το δρομολόγιο της Νέας Υόρκης («JFK») με την Αθήνα, ενώ από τις 2 Ιουλίου ξεκινά νέο δρομολόγιο από την Ατλάντα. H Lufthansa υπερδιπλασίασε κατά το φετινό καλοκαίρι το ελληνικό πρόγραμμα δρομολογίων της, προσθέτοντας επτά καινούργιους προορισμούς από και προς Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κω, Μύκονο και Ζάκυνθο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή