Οι τεχνολογικοί γίγαντες διόγκωναν τους φόρους που έχουν καταβάλει

Οι τεχνολογικοί γίγαντες διόγκωναν τους φόρους που έχουν καταβάλει

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα φαίνεται πως πλησιάζει σε μια κοινώς αποδεκτή προσέγγιση για την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των πολυεθνικών, έρευνα αποδεικνύει ότι οι έξι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ προέβησαν σε μια θηριώδη διόγκωση των φόρων που κατέβαλαν στις διεθνείς οικονομικές υπηρεσίες, της τάξεως των σχεδόν 100 δισ. δολαρίων. Την περίοδο από το 2011 έως το 2020, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google και Microsoft πλήρωσαν 96 δισ. δολάρια λιγότερα σε φόρους από όσα καταχώρισαν στις ετήσιες εκθέσεις τους. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην υψηλή τεχνολογία, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Αντρέας Σβαμπ, επικεφαλής της αρμόδιας για την κατάρτισή της επιτροπής, ζητεί η Ε.Ε. να επικεντρωθεί στους πέντε τεχνολογικούς κολοσσούς Google, Apple, Amazon, Facebook και Microsoft, οι οποίοι δεσπόζουν στη διεθνή αγορά.

Φοροαποφυγή

Το Ιδρυμα Δίκαιης Φορολογίας, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα, ειδικότερα, ανέφερε ότι οι έξι εταιρείες Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google και Microsoft κατέβαλαν στις διεθνείς οικονομικές υπηρεσίες άνω των 149 δισ. δολαρίων λιγότερα από όσα κανείς θα ανέμενε εάν τους επιβάλλονταν οι ανά χώρα ισχύοντες γενικοί φόροι. Τη δεκαετία 2011-2010, συγκεκριμένα, πλήρωσαν σε φόρους επί των εταιρικών εσόδων 219 δισ. δολάρια, ποσόν αντίστοιχο με το 3,6% των αθροιστικών τους εσόδων, που ξεπερνούν τα 6 τρισ. δολάρια. Οπως επισημαίνει το Ιδρυμα, οι φόροι καταβάλλονται επί των κερδών, αλλά οι έξι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ αυθαιρέτως μετακίνησαν τα έσοδά τους σε χώρες με πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ώστε να ευνοηθούν αναλόγως. Κατά τον Πολ Μονάγκαν, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος, η ανάλυσή του φανέρωσε ότι η νοοτροπία της φοροαποφυγής είναι βαθιά εδραιωμένη σε πολλές πολυεθνικές, την οποία θα θεραπεύσει μόνο μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, όπως ο προτεινόμενος ελάχιστος φόρος του 15%.

Ειδικά η Αmazon του Τζεφ Μπέζος την περίοδο 2011-2020 συγκέντρωσε έσοδα 1,6 τρισ. δολαρίων, δήλωσε κέρδη 60,5 δισ. δολαρίων και πλήρωσε σε φόρο 5,9 δισ. δολάρια, ήτοι ποσοστό 9,8%. Οπως υπογραμμίζει, τέλος, το Ιδρυμα, είναι ο χαμηλότερος συντελεστής μεταξύ των έξι κολοσσών. Εάν, πάντως, είχε φορολογηθεί βάσει των διεθνώς ισχυόντων φόρων, αντί για 5,9 δισ. δολάρια θα κατέβαλλε σχεδόν διπλάσια χρήματα, ήτοι 10,7 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή