Δίνουν αυξήσεις, δεν βρίσκουν εργαζομένους πολλές επιχειρήσεις

Δίνουν αυξήσεις, δεν βρίσκουν εργαζομένους πολλές επιχειρήσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως η πλέον αλλόκοτη από τις παρενέργειες της πανδημίας είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άνεργοι. Οι εργοδότες σπεύδουν να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς χωρίς, όμως, να λύνουν το πρόβλημα.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του CNN, η πανδημία οδήγησε σε θεαματική αύξηση των παραγγελιών online, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη η ζήτηση για οδηγούς φορτηγών. Κι ενώ πολλοί εργοδότες αυξάνουν τους μισθούς των οδηγών, οι υψηλές αποδοχές δεν κατορθώνουν να πείσουν τους οδηγούς να αναλάβουν μακρινά δρομολόγια.

Αντιθέτως, πολλοί αλλάζουν εταιρεία για να εκμεταλλευθούν την καλή συγκυρία. Η μεταφορική Roehl, για παράδειγμα, προχώρησε προ ημερών στη δεύτερη αύξηση μέσα στο τρέχον έτος, που συνολικά συνεπάγεται από 4.000 έως 6.000 δολάρια περισσότερα ετήσιες αποδοχές και σε ποσοστό 9% με 11%.

Μια άλλη μεταφορική, η CR England, ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι αυξάνει τους μισθούς των οδηγών της για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να είναι τώρα κατά 50% υψηλότεροι σε σύγκριση με το 2018. Και όμως συχνά οι αυξήσεις των μισθών έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς ορισμένοι οδηγοί, ιδιαιτέρως όσοι έχουν μικρά παιδιά, εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες αποδοχές για να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους. 

Στις ΗΠΑ, η Amazon προσφέρει ξαφνικά μπόνους ύψους 1.500 δολαρίων σε κάθε νέο υπάλληλο με την πρόσληψή του και επιπλέον 100 δολάρια εάν αυτός έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στα εστιατόρια της McDonald’s, ενώ στο Λονδίνο ένα ρεστοράν προσφέρει στους πελάτες του κουπόνια αξίας 142 δολαρίων εάν μπορούν να τους συστήσουν κάποιον υποψήφιο για δουλειά. Ενα άλλο εστιατόριο, επίσης στο Λονδίνο, προσφέρει στους υπαλλήλους του 2.800 δολάρια για τον ίδιο λόγο. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times με τίτλο «Πού πήγαν όλοι οι εργαζόμενοι; Δεν θα γυρίσουν πίσω;», το εστιατόριο D&D London στο Μάντσεστερ σε κάθε αγγελία του για ρεσεψιόν δεχόταν 963 αιτήσεις υποψηφίων για 30 θέσεις. Τώρα δεν κατορθώνει να βρει ανθρώπους για να καλύψει τις κενές θέσεις. 

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα η υπεύθυνη προσωπικού, Κάρολ Κέιρνς, τονίζει πως για κάθε αγγελία της για σεφ λάμβανε κανονικά γύρω στις 50 αιτήσεις υποψηφίων, αλλά τώρα είναι ευτύχημα εάν υπάρξουν πέντε ενδιαφερόμενοι. Και το χειρότερο, μόνον ένας ή δύο πληρούν τις προδιαγραφές.

Στην Αμερική, μια κατηγορία που βγαίνει ωφελημένη από την πρωτοφανή αυτή κατάσταση είναι οι έφηβοι. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 16 έως 19 ετών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μετά το 2008, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε οδηγήσει σε ραγδαία πτώση της απασχόλησης.

Και βέβαια, οι μισθοί τους έχουν αυξηθεί. Για όσους έχουν απολυτήριο λυκείου το βασικό ωρομίσθιο έχει αυξηθεί στα 13 δολάρια από τα μόλις 9 δολάρια στα οποία ανερχόταν το περασμένο έτος. Προσπαθώντας να εξηγήσει τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, ο Τόνι Γουίλσον, διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών για την Απασχόληση, εντοπίζει πρώτα απ’ όλα τον παράγοντα της ανάκαμψης, που αυξάνει τη ζήτηση παντού αφού ανοίγουν όλες οι οικονομίες. «Ολοι προσλαμβάνουν ταυτοχρόνως», επισημαίνει και διευκρινίζει πως αυτό είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή