Με κόστος για τους Τούρκους η ανάπτυξη 6,3% της οικονομίας

Με κόστος για τους Τούρκους η ανάπτυξη 6,3% της οικονομίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Τουρκίας εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, χωρίς, όμως, να βελτιώνεται και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Η τουρκική οικονομία των 717 δισ. δολαρίων σημείωσε μεν ανάπτυξη 6,3% το α΄ τρίμηνο, αλλά το νόμισμα υποχώρησε περαιτέρω 10%, πλήττοντας αναπόφευκτα την αγοραστική δύναμη των Τούρκων. Τη δυσπραγία των τουρκικών νοικοκυριών σκιαγραφούν, άλλωστε, τα στοιχεία που καταδεικνύουν πως τα τελευταία 8 χρόνια, από το 2013 ώς σήμερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη γειτονική χώρα έχει μειωθεί κατά 40%.

Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εκτεταμένο δανεισμό που διευκόλυνε αλλά και προώθησε η κυβέρνηση το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της κατανάλωσης. Για μία ακόμη φορά, όμως, το τίμημα είναι η υποχώρηση του νομίσματος και η επιτάχυνση του πληθωρισμού. Προτού ανακοινωθούν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, είχε προεξοφλήσει πως θα κυμαίνεται γύρω στο 6%. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ενβέρ Ερκάν, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων στο ινστιτούτο Tera Yatirim της Κωνσταντινούπολης μιλάει για «την ψευδαίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας». Οπως τονίζει ο εν λόγω οικονομολόγος, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Τουρκίας σε δολάρια έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40% από το 2013 και σύμφωνα με στοιχεία του 2020 έχει περιοριστεί στις 7.700 δολάρια. Σε ό,τι αφορά δε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο Ερκάν τονίζει πως δεν είναι βιώσιμοι όπως και δεν είναι βιώσιμο και το οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας στο σύνολό του, καθώς η ανάπτυξη βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση την οποία στηρίζει η κυβέρνηση με εκτεταμένες δαπάνες και πακέτα δανείων.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες της χώρας προκειμένου να χορηγούν αθρόα πιστώσεις σε επιχειρήσεις και καταναλωτές προκειμένου να αντιπαρέλθουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Η πυρετώδης πιστωτική επέκταση συνδυάστηκε, άλλωστε, με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους δανεισμού, τα χαμηλά επιτόκια που έδωσαν γενικότερα ώθηση στην οικονομία. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, όμως, η τουρκική λίρα έχασε το 20% της αξίας της και επιταχύνθηκε περαιτέρω ο πληθωρισμός που παραμένει έτσι κι αλλιώς διψήφιος επί χρόνια. Η πτώση του νομίσματος συνεχίστηκε και το τρέχον έτος και μετά μια σύντομη ανάπαυλα επιταχύνθηκε από τα τέλη Μαρτίου όταν ο Τούρκος πρόεδρος απέπεμψε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ. Η αποπομπή Αγκμπάλ είχε, άλλωστε, καταφέρει νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, προκαλώντας νέες εκροές κεφαλαίων από τους τουρκικούς τίτλους και οδηγώντας σε πτώση την τουρκική αγορά. 

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, το μέγεθος της τουρκικής οικονομίας παραμένει μικρότερο σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς ανέρχεται σε 717 δισ. δολάρια, ενώ το 2019 ανερχόταν σε 760,8 δισ. δολάρια.  Τα τελευταία στοιχεία σκιαγραφούν ανάγλυφα την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Σαχάπ Καβτσιόγλου, καθώς καλείται να ανακόψει τον πληθωρισμό και να επαναφέρει τη σταθερότητα στις τιμές και στην αγορά χωρίς, όμως, και να «παγώσει» την τουρκική οικονομία, δεδομένου ότι επίκεινται γενικές εκλογές το 2023. Μέχρι στιγμής, ο Καβτσιόγλου έχει υποσχεθεί να δώσει συνέχεια στη νομισματική πολιτική του προκατόχου του. Στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας διατήρησε, έτσι, και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια στο 19% στα οποία τα είχε φέρει ο Αγκμπάλ μετά δύο συνεχείς αυξήσεις. Επισήμανε, άλλωστε, πως τον Απρίλιο επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός που με βάση τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης βρίσκεται στο 17,14% καταγράφοντας περαιτέρω άνοδο για έβδομο συναπτό μήνα. Σημειωτέον ότι ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών οικονομολόγων αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό και εκτιμά πως ο δείκτης τιμών έφτασε τον Απρίλιο στο 36,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή