Σε άνοδο οι αγορές και η τιμή του πετρελαίου

Σε άνοδο οι αγορές και η τιμή του πετρελαίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο άρχισε ο Ιούνιος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και οι ελπίδες για επιτάχυνσή της οδήγησαν για μία ακόμη φορά σε άλμα τις τιμές των εμπορευμάτων, που συμπαρέσυραν τις μετοχές βιομηχανιών, ορυχείων και ενεργειακών.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε χθες με κέρδη 0,8%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των ορυχείων και των εταιρειών ενέργειας, που ακολουθούσαν στην άνοδό τους τις τιμές του πετρελαίου. Αργά το βράδυ, η τιμή του Brent κατέγραφε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο, καθώς κυμαινόταν στα 70,17 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1,23%, ενώ το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 67,6 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζοντας άνοδο περίπου 2%. 

Ανοδικά κινήθηκαν άλλωστε οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών, οδηγώντας σε άνοδο τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με κέρδη 0,95%. Με κέρδη 0,66% έκλεισε εξάλλου ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, όπως και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, 0,82%, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ομίλους εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Τη χθεσινή συνεδρίαση καθόρισε σε μεγάλο βαθμό η είδηση ότι ανακάμπτει σημαντικά ο κρίσιμος μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών να  σημειώνει άλμα φθάνοντας τον Μάιο τις 63,1 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες εξελίξεις παρατηρούνται στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, με τον δείκτη Caixin του μεταποιητικού τομέα της Κίνας να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών κατατείνοντας σε γενικότερη επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας γενικότερα οδηγούν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού, που στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Μάιο στον στόχο της ΕΚΤ για 2% για πρώτη φορά μετά το 2018.

Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, χθες και η Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει άνοδο 0,25% αργά το βράδυ και τον S&P να καταγράφει κέρδη 0,54%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή