Χρηματιστήριο: Χωρίς δυνάμεις για να σπάσει το φράγμα των 900 μονάδων

Χρηματιστήριο: Χωρίς δυνάμεις για να σπάσει το φράγμα των 900 μονάδων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετές εναλλαγές προσήμου, μεταβλητότητα σε πολλούς τίτλους, τραπεζικές πιέσεις και αδυναμία διάσπασης των 900 μονάδων ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν θετικό, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό. Το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη παραμένει στενό, με τους πωλητές και τους αγοραστές να «μάχονται» για το προβάδισμα, συνεχίζοντας την τάση του τελευταίου διαστήματος.

Οι επιφυλακτικές κινήσεις και η στασιμότητα φανερώνουν τη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές ενόψει των εξελίξεων στο επιχειρηματικό μέτωπο, αλλά και στην οικονομία. Αυτό ήταν γενικότερα το κλίμα που επικράτησε και τον περασμένο μήνα στην αγορά, με τις προσδοκίες ωστόσο για ένα… καλό καλοκαίρι να είναι υψηλές, εάν το κλίμα στο εξωτερικό δεν «χαλάσει» και αν το Χ.Α. αποφασίσει να το ακολουθήσει.

Οπως παρατήρησε η Deutsche Bank, παρά τη γενικότερα καλή πορεία των χρηματιστηριακών αγορών διεθνώς τον Μάιο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα διεθνή assets –όχι μόνο τις μετοχές, αλλά και τα ομόλογα, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα–  που παρακολουθεί. Αν και η πτώση στο Χ.Α. ήταν μικρή (στο 1,7%), ωστόσο ήταν αρκετή για να κατηγοριοποιήσει την ελληνική αγορά στους μεγάλους χαμένους του μήνα, ο οποίος ήταν θετικός για τη συντριπτική πλειονότητα των assets. Και αυτό συνέβη, όπως τόνισε η DB, παρά τις ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το spread του ελληνικού 10ετούς να συρρικνώνεται κατά 18 μονάδες, και στις μόλις 102 μ.β., που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08% στις 894,13 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως τις 898,65 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 71,80 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε επίσης οριακή πτώση 0,05% και έκλεισε στις 2.166,02 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,70% στις 1.390,77 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips δόθηκαν αρκετές στηρίξεις, οι οποίες ωστόσο δεν φάνηκαν αρκετές. Ανοδικά ξεχώρισαν οι Motor Oil (+3,24%), ΕΧΑΕ (+1,67%) και ΟΠΑΠ (+1,09%), ενώ η Aegean (-3,17%) δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,40% στις 549,53 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει πάντως κλείνοντας στο +2,94%, ενώ απώλειες σημείωσαν οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 0,91%, 2,03% και 1,31% αντίστοιχα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων αποτυπώνουν με σαφήνεια την εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία, ενώ η ατμόσφαιρα προσδοκιών για εξαγγελίες νέων ΑΜΚ (τρέχει ήδη η Aegean, ακολουθούν οι Alpha Bank και Ελλάκτωρ) επηρεάζει σημαντικό αριθμό μετοχών, ακόμη κι εκείνων που επισήμως διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Ετσι, οι επανειλημμένες προσπάθειες του Γενικού Δείκτη για επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων αποτυγχάνουν, μεταφέροντας το μήνυμα ότι θα χρειαστούν πρόσθετες δυνάμεις. Θα απαιτηθεί επομένως εύλογος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ και να χωνευτεί η προσφορά νέων τίτλων με την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Αυτή, όπως προσθέτει ο κ. Τζάνας, είναι μια διαδικασία που συνυφαίνεται με τη γενικότερη ανακατάταξη που συντελείται στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, εξελίξεις που θα οδηγήσουν σύντομα στην αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενόψει και των ροών των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή