Τέλος από τον Ιούλιο η καταβολή μειωμένων ή μηδενικών ενοικίων

Τέλος από τον Ιούλιο η καταβολή μειωμένων ή μηδενικών ενοικίων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει ο κύκλος των μηδενικών και μειωμένων ενοικίων τον Ιούνιο με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται ο Ιούνιος να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο».

Ως εκ τούτου για τον Ιούνιο δεν θα καταβάλουν ενοίκιο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, μειωμένο ενοίκιο θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας. Συγκεκριμένα, το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο αφορά ολόκληρο τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, καθώς και την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, αλλά και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούνιο.  Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο, θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας. Μιλώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδ. Σκυλακάκης σε ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδωσε αποζημιώσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εάν δεν το έκανε αυτό, όπως σημείωσε, ένα τμήμα των ενοικίων δεν θα έφθανε ποτέ στα χέρια των ιδιοκτητών με μαθηματική ακρίβεια εξαιτίας της βαθιάς κρίσης. «Κρατήσαμε πολλές επιχειρήσεις βιώσιμες για να μην υπάρξει δευτερογενής κρίση», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.  

«Μπορεί να χρειαστεί να ξαναδούμε τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς. Οπως τονίζουν στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και της αγοράς, αυτό που φαίνεται να έχουν προτείνει στην κυβέρνηση είναι το μέτρο να ισχύσει στην εστίαση και στο λιανεμπόριο που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο αλλά δεν λειτούργησε καθώς η υγειονομική κρίση οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στις υποχρεωτικές μειώσεις. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ το μέτρο των προαιρετικών μειώσεων θα πρέπει να συναινέσει και το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προς το παρόν κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Ο προηγούμενος νόμος όριζε τη μείωση κατά τουλάχιστον 30% σε 83 κλάδους της ελληνικής οικονομίας εφόσον βέβαια και οι δύο πλευρές (ιδιοκτήτης και ενοικιαστής) συμφωνούσαν. Το κράτος αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες με έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή του υπόλοιπου μισθώματος στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά. Αυτό σημαίνει ότι για ενοίκιο π.χ. 2.000 ευρώ και με μείωση 600 ευρώ η κάλυψη από το κράτος ανέρχεται σε 240 ευρώ, ή διαφορετικά το ποσοστό της κάλυψης φθάνει στο 40% των απωλειών. Οσο αυξάνεται το ποσοστό μείωσης του ενοικίου τόσο περιορίζεται το όφελος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή