Συντάξεις γήρατος: Πακέτο πέντε μέτρων για ταχύτερη απονομή

Συντάξεις γήρατος: Πακέτο πέντε μέτρων για ταχύτερη απονομή

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, μικρή αύξηση παρουσίασαν τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, αγγίζοντας εκ νέου τις 150.000, ενώ κοντά στις 125.000 βρίσκονται σταθερά οι αιτήσεις για επικουρικές και το υπουργείο Εργασίας επισπεύδει τις διαδικασίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα με στόχο τη μείωση των εκκρεμοτήτων. Μάλιστα, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ προς τους χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα που θα περιλαμβάνει η 10η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, το υπουργείο Εργασίας, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία κοινοποιούνται προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν με τον νόμο 4798/2021, εν αναμονή των αποφάσεων για την ένταξη και των ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το μέτρο για υποχρεωτική έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης από τους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση, καθώς και η υποχρεωτική έκδοση προσωρινής σύνταξης για όλους.

Επιπλέον, λύνεται το θέμα με τον χρόνο ασφάλισης που αμφισβητείται μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ λόγω του οποίου, όπως σημειώνουν από το υπουργείο, καθυστερούσε η απονομή των συντάξεων και επιβαρυνόταν δυσανάλογα ο ΕΦΚΑ, αλλά και η έγκαιρη χρήση του δελτίου ατομικής και υπηρεσιακής κατάστασης (ΔΑΥΚ) από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, χωρίς καμία περαιτέρω επιβεβαίωση, γεγονός που αναμένεται να ξεμπλοκάρει σημαντικά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων. 

Ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, απαιτείται στην εφαρμογή της διάταξης που ορίζει, όπως τονίζει και η σχετική εγκύκλιος, την υποχρεωτική προσυνταξιοδοτική βεβαίωση από τον e-ΕΦΚΑ αλλά και τους πιστοποιημένους επαγγελματίες στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Πρόκειται, αναφέρουν, για ένα δύσκολο εγχείρημα που ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερη καθυστέρηση. Και αυτό, γιατί ενώ η έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της οριστικής απόφασης, κανείς ο οποίος υποβάλλει τώρα τα χαρτιά του δεν τη διαθέτει.

Αναλυτικά, τα 5 μέτρα επίσπευσης της έκδοσης των συντάξεων, σύμφωνα και με την εγκύκλιο, είναι:

• Ρυθμίζεται οριστικά το θέμα της νομιμοποίησης χρόνου ασφάλισης στον πρώην κλάδο πρόσθετης ασφάλισης και στον πρώην κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του πρώην ΟΓΑ, που μέχρι σήμερα ήταν αμφισβητούμενος από τον πρώην ΟΑΕΕ. Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται και επί των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εκκρεμών υποθέσεων αμφισβητήσεων ενώπιον αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων.

• Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη συμπλήρωση, χρήση και εφαρμογή του ΔΑΥΚ κατά τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των ΟΤΑ. Ξεκαθαρίζεται δε ότι τα ΔΑΥΚ που έχουν εκδοθεί έως και τις 26.11.2020 και έχουν οριστικοποιηθεί από τον αρμόδιο προϊστάμενο δεν απαιτούν καμία επιβεβαίωση. Αν υφίσταται χρόνος ασφάλισης που δεν έχει συμπεριληφθεί σε εκδοθέν ΔΑΥΚ, έως τις 26.11.2010, ο ασφαλισμένος οφείλει να συνυποβάλει οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο διαθέτει. 

• Καθορίζεται ενιαίο, διευρυμένο ως προς το ύψος όριο οφειλής που μπορεί να εξοφληθεί με δόσεις από τη σύνταξη των ασφαλισμένων που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Το όριο αυτό ανέρχεται σε 20.000 ευρώ για οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ και τους τομείς του ΕΤΑΑ και σε 6.000 προκειμένου για οφειλές προς τον πρώην ΟΓΑ.

• Το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σε αντίθετη δε περίπτωση, από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.   

• Καθίσταται υποχρεωτική η χορήγηση προσωρινής σύνταξης για τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει στον e-ΕΦΚΑ αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή