Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετακίνηση όλων των υπηρεσιών του τότε υπουργείου Δημοσίων Εργων σε ένα κτίριο, στην οδό Πειραιώς, διατυπώθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια προκειμένου η ιδέα αυτή να ξαναπεράσει –με διαφορετικό τρόπο– στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το έργο εκτιμάται ότι θα «γλιτώσει» από το Δημόσιο μισθώματα 90 εκατ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, κάνοντας ουσιαστικά απόσβεση στην επένδυση.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, το έργο ΣΔΙΤ θα έχει προϋπολογισμό 112,6 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 10,5 στρεμμάτων στην οδό Πειραιώς 166 (κοντά στο Μουσείο Μπενάκη), όπου στεγαζόταν για μισό αιώνα το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Εργων. Το κτίριο της εν λόγω υπηρεσίας είχε πληγεί από τον σεισμό του 1999 και είχε κριθεί κατεδαφιστέο, με τις υπηρεσίες να μεταφέρονται σε κοντέινερ. Η συζήτηση για τη δημιουργία εκεί ενός νέου κτιρίου για τις υπηρεσίες των δημοσίων έργων ξεκίνησε επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά και πέρασε από πολλά κύματα, καθώς αφορούσε και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο ίδιο οικόπεδο, με το σύστημα της αντιπαροχής. Μάλιστα πραγματοποιήθηκαν και δύο διαγωνισμοί, χωρίς όμως τελικά να υπογραφεί σύμβαση. 

Οσον αφορά τον νέο διαγωνισμό, η α΄ φάση του οποίου προκηρύχθηκε χθες, θα περιλαμβάνει την κατασκευή του βιοκλιματικού συγκροτήματος και τη λειτουργία του για 30 έτη (21.730 τ.μ. ανωδομή και 31.970 τ.μ. υπόγειοι χώροι). Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα φιλοξενεί όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που στεγάζονται σήμερα σε 13 διαφορετικά μισθωμένα κτίρια, και περιλαμβάνει μια πεζογέφυρα πάνω από την οδό Πειραιώς. Θα περιλαμβάνει χώρους διοίκησης, γραφεία, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, μουσείο τεχνολογίας, εστιατόριο, παιδικό σταθμό και ιατρείο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υποδομών, η β΄ φάση του διαγωνισμού και η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου θα γίνει μέσα στο 2022, με σκοπό το έργο να ολοκληρωθεί το 2024. 

Δήλωση σχετικά με το έργο έκανε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. «Το έργο, που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία μας, θα αποτελέσει “στολίδι” για μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμισή της, ξεχωρίζοντας με τη βιοκλιματική και καινοτόμο δομή του αλλά και με την πράσινη ταυτότητά του. Με τέτοια έργα εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επαναφορά της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή