ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μάχη επενδυτών για το Capsis Elite Resort

Μάχη επενδυτών για το Capsis Elite Resort

Σε μία από τις μεγαλύτερες διελκυστίνδες για την απόκτηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος των τελευταίων ετών εξελίσσεται ο πλειστηριασμός του ιστορικού ξενοδοχείου Capsis στην Κρήτη. Και αυτό διότι πηγές κοντά στη διαδικασία μιλούν για έως και 30 υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει άτυπο επί του παρόντος ενδιαφέρον.

Ο διαγωνισμός για το συγκρότημα Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, που προκηρύχθηκε από την ειδική διαχειρίστρια Ευδοκία Α. Παπανδρέου, έχει θέσει ως προθεσμία για τις οικονομικές προσφορές τη 15η Ιουλίου. Το συγκρότημα, συμφερόντων της Ντίας Καψή, ετέθη υπό ειδική διαχείριση το 2020 με επισπεύδοντες την τράπεζα Eurobank και τη Συνεταιριστική Χανίων για τραπεζικά χρέη ύψους 150 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις πλησίον των 180 εκατ. Η σχετική συναλλαγή επιδιώκεται να κλείσει εντός του 2021.

Πρόκειται για ξενοδοχείο-τρόπαιο, στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2006 και βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες χερσονήσους του νησιού με προνομιακή θέση σε έκταση 168 στρεμμάτων και συνολικούς δομημένους χώρους 34.000 τετραγωνικών μέτρων. Αποτελείται από ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει All-Suite ξενοδοχείο, ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εγκαταστάσεις αναψυχής και ευεξίας.

Για το εν λόγω ξενοδοχείο, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη όσο και μεγάλος ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος με έντονη παρουσία στη βόρεια Ελλάδα, που αναζητά εδώ και καιρό στρατηγικά τοποθετημένα ακίνητα στην Κρήτη προκειμένου να επεκταθεί και σε αυτή την αγορά. Το τελευταίο διάστημα, έντονο είναι το ενδιαφέρον και από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων αναφέρονται στην αγορά η HIG και η Hines, αλλά και πολλές ελληνικές ΑΕΕΑΠ όπως η Prodea.

Το συγκρότημα ανήκε στην εταιρεία Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε., που όπως προαναφέρθηκε ανήκει στα συμφέροντα της κυρίας Ντίας Καψή. Πρόκειται γα τη μία από τις δύο θυγατέρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, οι οποίοι ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, έκτισαν μία από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αυτοκρατορίες, τα Capsis Hotels. Η αρχή έγινε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης με το Capsis Astoria στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησαν σταδιακά, από το 1970, το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, που έγινε σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, και το επίμαχο Capsis Beach στην Αγία Πελαγία Kρήτης, όπως και τα Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986 η Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας πίσω τις κόρες της, Λένα και Ντία. Η Ντία ανέλαβε τις μονάδες στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και η Λένα το Capsis Astoria στο Ηράκλειο και το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.