Oμολογιακό δάνειο 250-300 εκατ. δρομολογεί η Prodea Investments

Oμολογιακό δάνειο 250-300 εκατ. δρομολογεί η Prodea Investments

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις για την έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σύμφωνα με πηγές της αγοράς η Prodea Investments. Στόχος της μεγαλύτερης τη τάξει εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), με αξία χαρτοφυλακίου της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, είναι η χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο προβλέπει δαπάνες της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δρομολογούσε αύξηση κεφαλαίου κατά το ίδιο ποσό των 250-300 εκατ. ευρώ πριν από την πανδημία. Ωστόσο, εξαιτίας των συνθηκών αβεβαιότητας που διαμορφώθηκαν στις αγορές και ασφαλώς της ίδιας της υγειονομικής κρίσης, η εν λόγω διαδικασία έχει «παγώσει» μέχρι νεωτέρας. Ως εκ τούτου, μεταξύ των επιλογών για ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδότηση των επενδύσεων που δρομολογούνται βρίσκεται και η έκδοση ομολογιακού δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αρις Καρυτινός, στο πλαίσιο του πρόσφατου Delphi Economic Forum, «έχουμε υπογράψει συμφωνίες για το 50% του επενδυτικού μας προγράμματος, ενώ το προσεχές διάστημα εκτιμούμε πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις και για το υπόλοιπο 50% αυτών». Ουσιαστικά, η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα νέων επενδύσεων και αναπτύξεων ακινήτων, που χρήζει χρηματοδότησης.

Οι υποδομές logistics και τα κτίρια γραφείων αναμένεται να αποτελέσουν τη μερίδα του λέοντος, καθώς περίπου το 80% των 400 εκατ. ευρώ, ή περί τα 320 εκατ. ευρώ, θα αφορά επενδύσεις στις εν λόγω κατηγορίες ακινήτων. Για παράδειγμα, στον τομέα των logistics, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, που αφορούν την ανάπτυξη νέων κτιρίων συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ. Τα ακίνητα κατασκευάζονται από εξειδικευμένη εταιρεία του κλάδου, με την οποία η Prodea έχει συνάψει προσύμφωνα αγοράς, συμμετέχοντας επενδυτικά και στο σκέλος της ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατανεμηθούν σε άλλες κατηγορίες ακινήτων εισοδήματος, όπως για παράδειγμα τα τουριστικά θέρετρα και τα ξενοδοχεία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που αποτελούν τομείς όπου ενδιαφέρεται να επεκταθεί στο άμεσο μέλλον η Prodea Investments.

Εκτός από τα έργα logistics, η Prodea συνεργάζεται με τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate σε νέα έργα, όπως η ανακατασκευή και μετατροπή του Σαρογλείου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65, στην πλατεία Ομονοίας, σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Πρόκειται για επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2021. Επίσης, οι δύο εταιρείες αναμένεται να ξεκινήσουν και το έργο της ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά σε κτίριο μεικτής χρήσης με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Αυτήν την περίοδο γίνονται συζητήσεις για το ακριβές μείγμα των χρήσεων (π.χ. γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα) του κτιρίου των 29.000 τ.μ. Εκτιμάται πως η εν λόγω επένδυση θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023. Επίσης, οι δύο πλευρές συνεργάζονται και σε ένα ακόμη έργο, αυτό της ανάπτυξης ακινήτου στα Χανιά της Κρήτης, όπου εξετάζεται η δημιουργία επιπλωμένων διαμερισμάτων με στόχο την εκμετάλλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή