Φορολογικό Παρατηρητήριο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής από την Κομισιόν

Φορολογικό Παρατηρητήριο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής από την Κομισιόν

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την έναρξη λειτουργίας του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ε.Ε., το οποίο θα συμβάλει στην καταπολέμηση καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Παρατηρητήριο θα στηρίζει τη χάραξη των πολιτικών της Ε.Ε. στο πεδίο αυτό μέσω έρευνας, ανάλυσης και συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής.

«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού είναι μία προτεραιότητα για αυτήν την Κομισιόν και για εμένα προσωπικά», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου χθες ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Ο κ. Τζεντιλόνι χαιρέτισε τον ρόλο της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην εκστρατεία για πιο δίκαιη φορολόγηση, ειδικά των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Τόνισε ότι το Παρατηρητήριο, παρ’ ότι θα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., «θα είναι πλήρως ανεξάρτητο».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Πολ Τανγκ, πρόεδρος της υποεπιτροπής φορολογικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο Σβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων που έχει πρωτοστατήσει στο ζήτημα της φορολογικής δικαιοσύνης. Το Παρατηρητήριο θα έχει έδρα στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού. Επικεφαλής του θα είναι ο Γάλλος οικονομολόγος Γκαμπριέλ Ζουκμάν, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Berkeley) και ειδικός σε θέματα εταιρικής φοροαποφυγής, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνέντευξη Τύπου. «Η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή και ο φορολογικός ανταγωνισμός δεν είναι νόμοι της φύσης», τόνισε καθηγητής Ζουκμάν. «Είναι επιλογές πολιτικής. Μπορούμε να επιλέξουμε να φορολογούμε κέρδη τα οποία εγγράφονται σε offshore προορισμούς». «Θέλουμε να συμβάλουμε σε έναν δημοκρατικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς για τα θέματα αυτά», πρόσθεσε.

Υπέρ ενός ανοιχτού, δημοκρατικού διαλόγου για το ζήτημα της φορολόγησης τάχθηκε και ο κ. Τανγκ. «Ως τώρα η συζήτηση λάμβανε χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, μεταξύ γραφειοκρατών που δεν λογοδοτούν στην κοινή γνώμη», υπογράμμισε. Από την πλευρά του, ο κ. Γκίγκολντ υπενθύμισε ότι οι ίσοι όροι του φορολογικού ανταγωνισμού «δεν είναι μία αριστερή, αλλά μια φιλελεύθερη ιδέα», η οποία «παραβιάζεται σήμερα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο Πράσινος ευρωβουλευτής ανέφερε ότι το 80% της μεταφοράς κερδών από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προς προορισμούς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές «λαμβάνει χώρα εντός της Ε.Ε.».

Ο κ. Τζεντιλόνι και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν αισιοδοξία προσφάτως για το ενδεχόμενο επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας επί της αρχής για ένα ελάχιστο συντελεστή εταιρικής φορολόγησης ακόμα και τον προσεχή Ιούλιο. Ειδικά ο Ολαφ Σoλτς και ο Μπρινό Λε Μερ αναγνώρισαν ως κρίσιμο βήμα προόδου τη συμβιβαστική πρόταση των ΗΠΑ για έναν κατώτατο δείκτη 15%. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας –και πρόεδρος του Eurogroup– Πασκάλ Ντόνοχιου δήλωσε προ ημερών (στο βρετανικό δίκτυο Sky News) ότι η χώρα του έχει «σοβαρές επιφυλάξεις» απέναντι στην αμερικανική πρόταση. Ο κ. Ντόνοχιου προέβλεπε ότι ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης στην Ιρλανδία θα παραμείνει στο 12,5% για αρκετά χρόνια ακόμα.

Οι ευρωβουλευτές, αλλά και ο καθηγητής Ζουκμάν, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου χαιρέτισαν την επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για την έκθεση ανά χώρα (country by country reporting) των φορολογικών υποχρεώσεων των πολυεθνικών (με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ) που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. 

Οι εταιρείες αυτές, βάσει της Οδηγίας, που είναι υπό διαπραγμάτευση από το 2016, θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ανά κράτος-μέλος της Ε.Ε. αλλά και ανά χώρα μεταξύ αυτών που ανήκουν στην ευρωπαϊκή λίστα των μη φορολογικά συνεργάσιμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή