Άνοδος με ώθηση από τη μεταποίηση

Άνοδος με ώθηση από τη μεταποίηση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ κινήθηκαν χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων χάρις στο έντονο ενδιαφέρον για τους κλάδους της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών. Επίσης, θετικά λειτούργησαν και τα δυναμικά οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,28%, ενώ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού την ίδια πορεία ακολουθούσαν και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 με κέρδη 0,04% και 0,07%, αντιστοίχως, πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς. Συνολικά τα διεθνή χρηματιστήρια ευνοήθηκαν ήδη από προχθές Τρίτη χάρις στα στοιχεία που αποτυπώνουν ισχυρή τόνωση της δραστηριότητας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. Επιπλέον, το επενδυτικό κοινό αναμένει και τα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες αύριο, τα οποία θα επιβεβαιώσουν τη στέρεη ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τον όμιλο ψυχαγωγίας AMC Entertainment Holdings, ενώ η τιμή της μετοχής της Tesla, της εταιρείας που κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, σημείωσε πτώση μετά την ανακοίνωσή της ότι το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε. Το ευρώ ως προς το δολάριο διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 1,2213 δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα επηρεάστηκε από αμφίσημες δηλώσεις στελεχών της Fed για το ότι «ήρθε η ώρα να σκεφθούμε την αναδίπλωση του προγράμματος αγοράς τίτλων». Το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε 1,5% στα 69 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,39%, με 0,23% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,49% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,23% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ με -0,10% έκλεισε ο IBEX στη Μαδρίτη. Κινητήρια δύναμη της ανόδου αποδείχθηκαν οι ενεργειακοί όμιλοι χάρις στην απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για προσεκτική επαναφορά της παραγωγής τον τρέχοντα μήνα και τον επόμενο. Θετικά κινήθηκαν και οι κλάδοι τροφίμων και ποτών, καθώς και ακινήτων εν αντιθέσει με την τεχνολογία και την εξόρυξη.

Τέλος, όπως σημειώνουν αναλυτές της Generali Investments, το επενδυτικό κοινό έχει ήδη συνυπολογίσει την αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αναμένεται να το απογοητεύσει, καθώς προχωρούν ταχέως και οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή