Χρηματιστήριο: Επέστρεψε στις 900 μονάδες με υψηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε στις 900 μονάδες με υψηλό τζίρο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και δυσκολεύτηκε, τελικά κατάφερε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών να επιστρέψει (σε κλείσιμο) στις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 18 Μαΐου, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που ασκούνταν κάθε φορά που προσέγγιζε αυτό το επίπεδο. Οι στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips βοήθησαν τον Γενικό Δείκτη να υπεραποδώσει έναντι βασικών ευρωπαϊκών αγορών, ωστόσο η τάση συσσώρευσης παραμένει και επιμένει, με την αγορά να κινείται εδώ και καιρό σε στενό εύρος. 

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 900,49 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,91 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,81% στις 2.183,52 μονάδες, ενώ στο +0,31% και στις 1.395,14 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, οι Motor Oil (+6,21%) και ΕΛΠΕ (+3,33%) ξεχώρισαν μετά και την έκθεση της Goldman Sachs, όπου τόνισε ότι ο κλάδος των διυλιστηρίων στην περιοχή της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει το επόμενο trade του «ανοίγματος» της οικονομίας –λόγω και της σημαντικής ανάκαμψης που αναμένεται στα περιθώρια διύλισης– και τοποθέτησε τις δύο ελληνικές εισηγμένες στο «καλάθι» των νικητών. Για τη Motor Oil έδωσε σύσταση «αγοράς» και τιμή-στόχο τα 17 ευρώ, ενώ ξεκίνησε την κάλυψη των ΕΛΠΕ με «ουδέτερη» σύσταση και τιμή-στόχο τα 7 ευρώ, εκτιμώντας πως οι μερισματικές αποδόσεις τους θα κινηθούν το 2021-2022 στο 8% και στο 7% αντίστοιχα σε μέσο όρο.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 553,62 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει σταθεροποιητικά στο 1,09 ευρώ, την Eurobank στο +2,74%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,94% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,13%.

Την ώρα που ο Eurostoxx 600 καταγράφει ιστορικά υψηλές επιδόσεις, τα φοβικά σύνδρομα που διαχέουν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εμποδίζουν τον συγχρονισμό του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις διεθνείς αγορές και γι’ αυτό παρατηρείται μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα, με τη συσσώρευση γύρω από τα επίπεδα των 900 μονάδων να συνεχίζεται, όπως σχολιάζει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Service, σημειώνει πως η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη δεν είναι κάτι ανησυχητικό, μετά και την υπεραπόδοση (+15% από την 1η Νοεμβρίου 2020) έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών που έχει καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. «Παραμένουμε από την πλευρά των αγοραστών σε πιθανές αδυναμίες τίτλων κατά περίπτωση», όπως τονίζει.
Πέραν του Χ.Α., και σε ό,τι αφορά άλλα ελληνικά assets και συγκεκριμένα τα ομόλογα, το κλίμα στην αγορά συνεχίζει να είναι θετικό εν αναμονή και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Το spread των ελληνικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται κοντά στις 100 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε όλες τις διάρκειες να κινούνται χαμηλότερα από εκείνες των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές διαμορφώθηκε χθες στο 0,81% έναντι 0,89% του αντίστοιχου ιταλικού. Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια καθώς η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο -0,36% και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (έναντι -0,32% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου), με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί συνολικά 1 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή