Ισχυρή ανάπτυξη μετά την πανδημία

Ισχυρή ανάπτυξη μετά την πανδημία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία της πανδημίας εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα περισσότερο από τα συνήθη βασικά μεγέθη. Η σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση της COVID-19 επιτρέπει χαλάρωμα των περιορισμών και ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, η τωρινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε μερικές χώρες της Ανατολικής Ασίας, η οποία στην αρχή διαχειρίστηκε σχετικά καλά την πανδημία, καταδεικνύει και τη συνεχή απειλή που υπάρχει στον δρόμο προς την ανάκαμψη.

Αναμένουμε γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας στις ανεπτυγμένες χώρες, η οποία θα μετατραπεί σε βιώσιμη ισχυρή ανάπτυξη ή θα οδηγήσει ακόμη και σε μία «χρυσή δεκαετία του ’20». Tην άποψη αυτή τη βασίζουμε σε τρεις υποθέσεις: 1) Οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στις ισχυρές οικονομίες. 2) Η νότια Ευρώπη θα απολαύσει τουλάχιστον το μισό της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. 3) Η ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών το φθινόπωρο θα περιορίσει την ανάγκη για νέους οικονομικά καταστροφικούς περιορισμούς, ακόμη και εάν ο ιός συνεχίσει να εμφανίζεται με τη μορφή νέων μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία. Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις που υπάρχουν συμμορφώνονται με τους παραπάνω ισχυρισμούς. 

Οσον αφορά τη Βρετανία, από ένα αρκετά χαμηλό και σταθερό ποσοστό περίπου 2.000 μολύνσεων την ημέρα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, οι μολύνσεις από τις 23 Μαΐου έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Μάλιστα, περίπου τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων προέρχονται από την εμφανώς πιο μεταδοτική «ινδική μετάλλαξη». Ενας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μετά μία σημαντική μείωση των περιορισμών δεν αποτελεί έκπληξη. Η βασική ερώτηση είναι εάν η Βρετανία είναι λίγο πριν από το τρίτο κύμα της πανδημίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέους περιορισμούς προκειμένου να συγκρατηθεί η μετάδοση του ιού.

Εάν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν ή ενισχυθούν σχετικά περισσότερο χωρίς κάποια σημαντική αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους, τότε αυτό θα δείξει, πρώτον, πως τα εμβόλια μετατρέπουν την COVID-19 σε επιδημία, γεγονός που δεν βάζει σε ουσιαστικό κίνδυνο τις μελλοντικές δυνατότητες του συστήματος υγείας. Επίσης, δίνει στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς και να ανοίγουν τα σύνορά τους με χώρες που είναι ασφαλείς. Το σύστημα υγείας της Βρετανίας δεν δείχνει να πιέζεται σημαντικά προς το παρόν. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει με σύνεση και να καθυστερήσει το σχέδιο για άρση των περιορισμών που προβλέπεται για τις 21 Ιουνίου για λίγες εβδομάδες ώστε να αξιολογήσει καλύτερα τις μεταλλάξεις του ιού. Οι οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας καθυστέρησης θα είναι μικρές. 

* Οι κ. Holger Schmieding και Kallum Pickering είναι επικεφαλής οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή