Λίγα προς το παρόν τα ακίνητα που άφησε κενά ο κλάδος εστίασης

Λίγα προς το παρόν τα ακίνητα που άφησε κενά ο κλάδος εστίασης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καλοκαιρινοί μήνες θα κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, την τύχη των ακινήτων που στεγάζουν καταστήματα του κλάδου της εστίασης, αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της αγοράς ακινήτων. Προς το παρόν, αυτό που καταγράφεται στην αγορά είναι το γεγονός ότι έχουν αποφευχθεί πολλά λουκέτα και κενά ακίνητα, ως αποτέλεσμα των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς αυτά θα αρχίσουν να περιορίζονται τους επόμενους μήνες, θα φανεί και το ποιες επιχειρήσεις θα κατορθώσουν να επιβιώσουν και ποιες όχι.

Σύμφωνα με τον κ. Παν. Τσαούση, υπεύθυνο του τομέα των εμπορικών ακινήτων για λογαριασμό της εταιρείας παροχής ακινήτων Proprius, «μέχρι στιγμής φαίνεται πως τα κενά ακίνητα είναι σχετικά περιορισμένα, καθώς τα μέτρα στήριξης έχουν αποδειχθεί επαρκή για τη μεγαλύτερη μερίδα των επαγγελματιών, ιδίως σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής κίνησης και εμπορικότητας ακινήτων».

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις εστίασης ισχύει και για τον μήνα Ιούνιο, παρότι πρόκειται να λειτουργήσουν κανονικά, με τους σχετικούς περιορισμούς, βέβαια, στον αριθμό των θαμώνων και στην τήρηση αποστάσεων. Από τον Ιούλιο, όμως, αναμένεται να λάβει τέλος το σχετικό μέτρο, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει. Μεταξύ των επιλογών είναι η επιστροφή στη λύση των εθελοντικών μειώσεων ενοικίου, που θα απαιτήσει τη συνεργασία ιδιοκτητών και μισθωτών. Κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί και το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020, χωρίς πάντως να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση, τουλάχιστον στον απαιτούμενο βαθμό κι ενώ υπήρξαν και σοβαρές δυσλειτουργίες, λόγω της καθυστέρησης του οικονομικού επιτελείου στο να διευκρινίσει ποιοι είναι οι πληττόμενοι κλάδοι και ποιοι όχι.

«Λουκέτα έχουμε δει ακόμη και στο Κολωνάκι, στην οδό Τσακάλωφ, ωστόσο είναι νωρίς για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσον θα υπάρξει κύμα κενών ακινήτων ή όχι», σημειώνει η κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Αγαπητίδου, σε τουριστικά σημεία, όπως η Πλάκα και το Μοναστηράκι, η εικόνα είναι ακόμη συγκεχυμένη, καθώς δεν έχει ανακάμψει ο τουρισμός. Σημειωτέον ότι στάση αναμονής τηρούν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, καθώς δεν υπάρχει ακόμη εκδηλωμένο ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις ή επεκτάσεις καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαούση, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στον κλάδο της εστίασης. Ωστόσο, η ευόδωση των σχετικών σχεδίων φαίνεται πως θα κριθεί από την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες. «Είναι θετικό το ότι βλέπουμε να υπάρχει κίνηση στις επιχειρήσεις εστίασης. Πάντως, πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε πιθανώς από τον Σεπτέμβριο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ασφαλώς, μέχρι τότε, πλεονέκτημα έχουν τα καταστήματα που έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων. Καταστήματα που δεν έχουν τη σχετική δυνατότητα και περιορίζονται μόνο σε εσωτερικούς χώρους, σίγουρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης το προσεχές διάστημα, ακόμη και με την αγορά ανοιχτή. Κρίσιμο παράγοντα για την αποφυγή κύματος από λουκέτα στην αγορά ακινήτων θα αποτελέσει και η πορεία του προγράμματος των εμβολιασμών και συνεπώς και η αποφυγή ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο είναι πιθανό να σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος για πολλές επιχειρήσεις της εστίασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή