ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινούν τα έργα για το Elounda Hills

Ξεκινούν τα έργα για το Elounda Hills

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση της επένδυσης που έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και αφορά την υλοποίηση του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος Elounda Hills στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η ρωσικών συμφερόντων Mirum Hellas, που υλοποιεί το τουριστικό έργο, αναμένεται να εξασφαλίσει την έγκριση εισόδου – εξόδου στο εργοτάξιο που πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή, γεγονός που θα οδηγήσει στην έναρξη των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών (διάνοιξη οδών κ.λπ.).

Η πρώτη φάση της επένδυσης, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί στα Ελληνικά, μία από τις έξι χωρικές ενότητες του έργου, και θα ξεκινήσει με την κατασκευή της μαρίνας, η οποία θα εκτείνεται σε 123 στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας. Θα καταλαμβάνει χερσαία ζώνη 43 στρεμμάτων, θα διαθέτει λιμενική εγκατάσταση πρόσδεσης και εξυπηρέτησης super yachts, με τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση του τουριστικού λιμανιού να είναι 8.100 τ.μ. Η μαρίνα του Elounda Hills, που θα αποτελείται από 202 θέσεις ελλιμενισμού, από τις οποίες 64 θα είναι μόνιμες και 138 εποχικές, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Δύο χρόνια αργότερα, το 2025, αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση της επένδυσης, δηλαδή ένα boutique hotel 15-20 δωματίων στην περιοχή της μαρίνας, ξενοδοχείο 100 δωματίων και μέχρι 100 κατοικίες, των οποίων ο ακριβής αριθμός θα είναι σε συνάρτηση με τη ζήτηση για αγορά οικιστικών μονάδων.

Τα υπόλοιπα στάδια της τουριστικής επένδυσης θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και περιλαμβάνουν τη δημιουργία τουριστικού καταλύματος στην ενότητα Τσιφλίκι. Οπως και δύο ξενοδοχείων, περίπου 30 κατοικιών και μιας μικρής μαρίνας στο Βαθύ, έργο προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, για το οποίο η Mirum Hellas αναζητεί εταίρο. Επίσης, στο Μικρό Βαθύ η εταιρεία έχει αναπτύξει 17 υπερπολυτελείς βίλες 400-450 τ.μ., ενώ στη χωρική ενότητα Κούνδουρος σε εξέλιξη βρίσκεται η μετασκευή σε boutique hotel της βίλας του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο «Αλέξανδρος Σαμαράς». Στο Ακρωτήρι –την έκτη ενότητα– λειτουργεί από πέρυσι το ξενοδοχείο Island Concept υπό τη διαχείριση της Aria Hotels του ομίλου Libra.

Συνολικά, η τουριστική ανάπτυξη θα υλοποιηθεί σε τμήμα έκτασης 840 στρεμμάτων που έχει προέλθει από τη συνένωση επιμέρους ιδιοκτησιών, χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ) και αντιστοιχεί σε δομήσιμη επιφάνεια 130.000 τ.μ.

Με το Elounda Hills να αποτελεί ξένη επένδυση που υλοποιεί ο Ρώσος επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ, η Mirum Hellas έχει υποβάλει αίτημα για έγκριση εισαγωγής κεφαλαίων από το εξωτερικό βάσει των διατάξεων του νομοθετικού διατάγματος 2867/1953, που προβλέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στους ξένους επενδυτές. Την εξέταση του συγκεκριμένου αιτήματος, του οποίου η έγκριση συνοδεύεται από την έκδοση προεδρικού διατάγματος, πραγματοποιεί ειδική επιτροπή, της οποίας οι τέσσερις εισηγητές ορίστηκαν πρόσφατα με απόφαση του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Ορέστη Καβαλάκη.