Χρηματιστήριο: Διόρθωση με χαμηλό όγκο συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με χαμηλό όγκο συναλλαγών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς ήπιας διόρθωσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των περισσότερων διεθνών αγορών, με τον τζίρο ωστόσο να κινείται σε περιορισμένα επίπεδα. Οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένα blue chips κυριάρχησαν, χωρίς να παρουσιάζουν κάποια υπερβολή, με αποτέλεσμα οι πωλητές να έχουν χθες τον πρώτο λόγο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, πιέζοντας τον Γενικό Δείκτη μακριά από τις 900 μονάδες τις οποίες είχε αγγίξει την Τετάρτη, ένα επίπεδο που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό το Χ.Α.

Το βλέμμα της αγοράς θα είναι στραμμένο σήμερα στις ανακοινώσεις για τα στοιχεία του ΑΕΠ α΄ τριμήνου για μία πρώτη ένδειξη του πώς ουσιαστικά κινείται η οικονομία το 2021 σε σχέση με το δύσκολο 2020. Καθώς ωστόσο πέρυσι το lockdown ξεκίνησε ουσιαστικά από το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ το διάστημα του φετινού Ιανουαρίου – Μαρτίου αναμένεται να εμφανίσει μεγάλη μείωση, αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα στη σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 894,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 49,50 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 0,67% στις 2.168,79 μονάδες, ενώ στο +0,64% και στις 1.404,02 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα blue chips εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Motor Oil (-1,82%), Μυτιληναίος (-1,75%) και ΕΛΠΕ (-1,69%), ενώ τρεις τίτλοι έκλεισαν ανοδικά, οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,85%), ΟΠΑΠ (+0,45%) και Fourlis (+0,45%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 550,80 μονάδες, με την Alpha Bank να  κλείνει με κέρδη 0,46%, ενώ απώλειες 1,59% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, στο -0,73% έκλεισε η Πειραιώς και στο -0,34% η Eurobank.

Οπως τονίζει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», οι 908 μονάδες είναι κατά την τεχνική ανάλυση το σημαντικό σημείο αντίστασης του Γενικού Δείκτη με το οποίο θα υπάρξει κρίσιμη αναμέτρηση. Το θετικό μομέντουμ των ευρωπαϊκών αγορών, αν δεν εκτροχιαστεί, θα βοηθήσει στην προσπάθεια σύντομης επίτευξης του στόχου αυτού, παρά την υπάρχουσα μεταβλητότητα. Αλλωστε, όπως σχολιάζει και η Depolas Investment Services, αναμένεται σταδιακή αύξηση της μεταβλητότητας το επόμενο διάστημα, για το σύνολο της αγοράς, λόγω και της επερχόμενης εκπνοής των παραγώγων συμβολαίων τριμηνιαίου κύκλου, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό επίπεδο τιμών.

Στους θετικούς καταλύτες για το Χ.Α. πάντως σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance τοποθετεί το γεγονός ότι το ρίσκο χώρας δεν υπάρχει ουσιαστικά πλέον, ενώ παράλληλα οι επενδυτές βλέπουν και σοβαρές προοπτικές για την οικονομία. Αυτό σαν δεδομένο γίνεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, κάτι που μας κάνει να ελπίζουμε πως και η ανάκαμψη θα έρθει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, ο τζίρος στο χρηματιστήριο έχει ανέβει αισθητά τρέχοντας σταθερά με πάνω από 100 εκατ. ευρώ – με κάποιες εξαιρέσεις, βέβαια, σε ημέρες υποτονικότητας. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων θεσμικών επενδυτών και της ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η ΕΧΑΕ ήδη εργάζεται με στόχο την αύξηση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών μέσω νέων εισαγωγών, ενώ προχωράει στη δημιουργία νέων δεικτών καθώς και νέων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον τραπεζικό δείκτη, όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή