Ελλάκτωρ: Πιο ανταγωνιστικός μετά την «ένεση» των 120,5 εκατ.

Ελλάκτωρ: Πιο ανταγωνιστικός μετά την «ένεση» των 120,5 εκατ.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά οφέλη προσδοκά να αποκομίσει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ από τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 40% του μετοχικού κεφαλαίου. 

Οπως ανέφερε χθες, στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημέρωσης, ο κ. Ευθύμης Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, «μέσω της αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να αναβαθμιστεί και η πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου. Ηδη έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες συζητήσεις με τις τράπεζες και εκτιμάμε ότι θα υπάρξει μια συνολική βελτίωση των όρων του δανεισμού της Ακτωρ και του ομίλου. Επίσης, σημαντική θα είναι και η μείωση του κόστους έκδοσης εγγυητικών επιστολών».

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί συνολικά το χρηματοπιστωτικό κόστος για τον όμιλο και ως εκ τούτου, θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά του. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούτα, η βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του ομίλου θα μεταφραστεί σε χαμηλότερο κόστος για τα νέα δάνεια που θα αιτηθεί ο όμιλος. Ωστόσο, αυτά δεν πρόκειται να κληθούν να χρηματοδοτήσουν ή και να καλύψουν νέες ζημίες. Αντιθέτως, θα πρόκειται για δάνεια συνδεδεμένα με συγκεκριμένα έργα. Καθώς δηλαδή ο όμιλος θα αναλαμβάνει νέα έργα ΣΔΙΤ, ή έργα παραχώρησης εκμετάλλευσης και έργα ΑΠΕ θα προχωράει και σε αντίστοιχες συμφωνίες δανεισμού για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Από τα 120 εκατ. ευρώ, τα 100 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για την πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου στη θυγατρική Ακτωρ, προκειμένου να καλυφθούν ζημίες από έργα στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Μπουλούτας, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι επαρκεί για την κάλυψη συνολικά των χρηματοδοτικών αναγκών της Ακτωρ, όχι μόνο για υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από έργα του παρελθόντος, αλλά και για τυχόν νέες ανάγκες που ενδεχομένως δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του 2021. Σε κάθε περίπτωση, «μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης και προχωρήσει η λειτουργική αναδιάρθρωση του ομίλου, εκτιμάμε ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης». Οπως τόνισε ο κ. Μπουλούτας, κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών θα επιχειρηθεί και η μείωση του κόστους κεφαλαίου κατά 1%, ώστε «να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά. Μεταξύ άλλων, μελετούμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια για δεκάδες χώρες, στις οποίες έχουμε παρουσία με μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Θα αξιολογήσουμε λοιπόν το κατά πόσον θέλουμε να είμαστε σε κάποιες χώρες». Πέραν της Ελλάδας και της Ρουμανίας, στόχος της διοίκησης είναι η παρουσία σε χώρες κοντά στην Ελλάδα (π.χ. Βαλκάνια), ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.

Το τελευταίο τρίμηνο, η Ακτωρ έχει υπογράψει νέες συμβάσεις έργων ύψους 165 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία ανέλαβε το έργο της συντήρησης της Εγνατίας Οδού αντί 113 εκατ. ευρώ, την ετήσια συντήρηση της Ψυττάλειας αντί 32 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 17 εκατ. ευρώ αφορούν έργα φυσικού αερίου στην Ξάνθη. Ωστόσο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων συνέχισε να υποχωρεί και διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούτα, η ωρίμανση μιας σειράς διαγωνισμών νέων έργων, όπου συμμετέχει ο όμιλος, αναμένεται να αρχίσει να ενισχύει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ωστόσο, το πιθανό όφελος από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πρέπει να αναμένεται να γίνει αντιληπτό πριν από το 2022. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος που έχει τεθεί αφορά την αποφυγή λειτουργικής ζημίας του τομέα των κατασκευών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και την επιστροφή στην κερδοφορία από το 2022 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή