Νέοι παίκτες σε online αγορά delivery ειδών σούπερ μάρκετ

Νέοι παίκτες σε online αγορά delivery ειδών σούπερ μάρκετ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωηρό ενδιαφέρον για την είσοδό τους στην ελληνική αγορά τoυ online delivery ειδών σούπερ μάρκετ (online grocery delivery) εκφράζουν ορισμένοι νέοι παίκτες, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια για τη διεκδίκηση μεριδίου από τη συγκεκριμένη αγορά. 

Εκτός από τις πλατφόρμες delivery φαγητού, όπως η Wolt, efood, Box.gr, οι οποίες στράφηκαν και σε αυτόν τον κλάδο, μέσω συνεργασιών με άλλα σούπερ μάρκετ/τοπικά καταστήματα, ή μέσα από τη δημιουργία του δικού τους ηλεκτρονικού μίνι μάρκετ, σειρά έχουν νέοι παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν δοκιμάσει παρόμοια εγχειρήματα και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Convert Group, το μερίδιο αγορών σε αξία που πραγματοποιούν οι Ελληνες στα online σούπερ μάρκετ αντί των φυσικών καταστημάτων, τετραπλασιάστηκε πέρυσι και έφτασε στο 1,8%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό παραμένει μικρό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στη Μεγάλη Βρετανία έφθασε την ίδια χρονιά το 16%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνική ομάδα με ιδρυτή επιχειρηματία που δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια δική του εταιρεία στο Λονδίνο, επιχειρεί να φτιάξει το δικό της ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ, έχοντας ήδη σηκώσει ένα μέρος της χρηματοδότησης που έχει κλείσει από στρατηγικούς παίκτες του κλάδου στο εξωτερικό καθώς και από μεγάλους διεθνείς επενδυτές. 

Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μία πλατφόρμα όπου ο καταναλωτής θα παραγγέλνει τα προϊόντα του, με την ίδια να ελέγχει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τη διανομή μέχρι και την παράδοση των προϊόντων σε διάστημα περίπου 20 λεπτών. Θα αναπτύξει δηλαδή τον δικό της στόλο διανομέων, ενώ παράλληλα σε σύντομο χρονικό διάστημα σκοπεύει να αποκτήσει περίπου 20 αποθήκες (dark stores) στην Αθήνα. 

Το συγκεκριμένο (end-to-end) μοντέλο θυμίζει αυτό που εγκαινίασε στις 2 Απριλίου η Wolt, μέσα από την υπηρεσία της Wolt Market. Η Wolt μπήκε δυναμικά στον κλάδο της λιανικής, δημιουργώντας το πρώτο dark store στην περιοχή του Νέου Κόσμου, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της ζήτησης για την υπηρεσία της στο κέντρο αλλά και σε περιοχές νότια της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι η νεοσύστατη startup γρήγορου delivery Jokr, δημιούργημα του Γερμανού επιχειρηματία Ralf Wenzel (ιδρυτή της FoodPanda την οποία εξαγόρασε η Delivery Hero), ενδιαφέρεται να μπει στην ελληνική αγορά, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποτελέσει προτεραιότητά της, αφού για την ώρα η εταιρεία έχει επικεντρωθεί σε άλλες μεγαλύτερες αγορές. 

Οπως αναφέρει το αμερικανικό techcrunch, η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Λίμα και Μεξικό), ενώ επεκτείνεται και στην Β. Αμερική, λανσάροντας προχθές την υπηρεσία της στη Νέα Υόρκη. 

Στο πλαίσιο της «μάχης» αυτής, η efood market αναμένεται να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία που διατηρεί με τα Kiosky’s του ομίλου Μούχαλη, ενώ μικρότερη grocery delivery app, η ferto, η οποία ιδρύθηκε πέρυσι εν μέσω πανδημίας, κλείνει μέσα στον μήνα επενδυτικό γύρο, με στόχο να αρχίσει να αποκτά δυναμική παρουσία στην αγορά last mile grocery delivery. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή