Τηλεκπαίδευση υπό τον έλεγχο του Πεκίνου

Τηλεκπαίδευση υπό τον έλεγχο του Πεκίνου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λάρι Τσεν, πρώην καθηγητής γυμνασίου από ένα φτωχό χωριό της κινεζικής επαρχίας, κατόρθωσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά σήμερα λόγω της υποχώρησης της τηλεκπαίδευσης και της πολιτικής του Πεκίνου η θέση του κλονίζεται. Κι ενώ αρχικά ο πλούτος του από την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης GSX Techedu, που είχε δημιουργήσει, του απέφερε κέρδη, η περιουσία του ανήλθε σε σχεδόν 16 δισ. δολάρια κι εκείνος εντάχθηκε στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, τώρα έχει μειωθεί στο 1,9 δισ. δολάρια.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας του από τα τέλη Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 88%, αφαιρώντας περίπου 14 δισ. δολάρια από την περιουσία του. Πλήγματα δέχθηκε η δραστηριότητα του πρώην δασκάλου από τα μέτρα περιορισμού της διαδικτυακής εκπαίδευσης, τις πιο αδύναμες από το αναμενόμενο προοπτικές εσόδων και τη διάλυση των επενδυτικών κεφαλαίων Archegos Capital Management με τοποθετήσεις στην πλατφόρμα GSX Techedu. «Ο Νο 1 κίνδυνος για την εταιρεία αυτήν τη στιγμή είναι η πολιτική του Πεκίνου», επισημαίνει ο Τόμι Γουόνγκ, αναλυτής της China Merchants Securities International, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος αξιολογεί την αγορά μετοχών.

Η κινεζική εκπαιδευτική βιομηχανία βρίσκεται υπό αυξημένο έλεγχο, αφότου τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως η εκπαίδευση μέσω Διαδικτύου μετά το σχολείο ασκεί τεράστια πίεση στα παιδιά. Εξ ου και το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να δημιουργήσει πρώτη φορά ένα ειδικό τμήμα εποπτείας για όλες τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, όπως ανέφεραν στο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές. Πέραν τούτου, η πλατφόρμα GSX, λόγω κρατικών απαγορεύσεων, κλείνει τον βραχίονα προσχολικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών.

Το αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η εταιρεία να μειώσει το προσωπικό της κατά το ένα τρίτο. Επιπλέον, τον Απρίλιο οι αρμόδιες Αρχές στη χώρα είχαν επιβάλει στην GSX και σε άλλες τρεις ομόλογες πλατφόρμες το μέγιστο προβλεπόμενο πρόστιμο των 500.000 γουάν, ήτοι 78.356 δολ., για τη χρήση ψευδών ή παραπλανητικών τιμών, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στον Λάρι Τσεν, ο οποίος κατέχει το 44% της πλατφόρμας, που ίδρυσε σε μια εποχή κατά την οποία η μετοχή της έχει ήδη πληγεί από τις αδύναμες προοπτικές των δραστηριοτήτων. Στα τέλη Μαΐου, η GSX έδωσε μια πρόβλεψη εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο, που υστερούσε από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τον δε Μάρτιο, τα επενδυτικά κεφάλαια Archegos κατέρρευσαν, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις εκκρεμότητές τους, που προέκυψαν από την εκτεταμένη μόχλευσή τους – μία από τις εταιρείες που είχαν έκθεση ήταν και η GSX.

Εν τω μεταξύ, μόλις στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς ο Λάρι Τσεν είχε δει την περιουσία του να τριπλασιάζεται στα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες χάρις στην άνοδο της τιμής της μετοχής της πλατφόρμας του. Ωστόσο, έκτοτε οι τύχες της άλλαξαν άρδην. Τέλος, σημειώνεται ότι ο Τσεν ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής γυμνασίου, προτού ενταχθεί στην εκπαιδευτική εταιρεία New Oriental Education & Technology Group το 1999 και τελικά αναδειχθεί σε εκτελεστικό πρόεδρο. Aπό εκεί αποχώρησε το 2014 και συνέστησε την GSX Techedu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή