H ανάκαμψη των ΗΠΑ ενισχύει τους φόβους για πληθωρισμό

H ανάκαμψη των ΗΠΑ ενισχύει τους φόβους για πληθωρισμό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ισχυρά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε για την οικονομία των ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες των επενδυτών καθώς και τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις προοπτικές σταδιακής απόσυρσης των μέτρων νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ότι θα διαθέσει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων τους εταιρικούς τίτλους χρέους που είχε αποκτήσει στο πλαίσιο διευκόλυνσης των χρηματοδοτικών συνθηκών εν μέσω της πανδημίας, η Fed της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει μέχρι το τέλος του έτους εταιρικούς τίτλους ύψους 13,8 δισ. δολ. από το χαρτοφυλάκιό της (8,6 δισ. διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και 5,2 δισ. εταιρικά ομόλογα), με αξιωματούχο της Fed να διαμηνύει πως η εν λόγω απόφαση δεν σχετίζεται με την ευρύτερη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. 

Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία, ο δείκτης ISM (Institute of Supply Management index) για τον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 0,5 στις 61,2 μονάδες τον Μάιο, αντανακλώντας την αύξηση της ζήτησης –καθώς οι νέες παραγγελίες ενισχύονται– αλλά και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, ο αντίστοιχος δείκτης ISM για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 64,0 μονάδων τον Μάιο από 62,7 τον Απρίλιο, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η σταδιακή άρση των περιορισμών έχουν οδηγήσει σε βελτίωση της επίδοσης του τομέα των υπηρεσιών. 

Οσον αφορά την αγορά εργασίας, η έρευνα ADP στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε την αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 978.000 τον Μάιο, την ισχυρότερη από τα μέσα του 2020, οπότε ξεκίνησε η ανάκαμψη. Επιπροσθέτως, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 στο νέο χαμηλό στη μετά κορωνοϊό περίοδο των 385.000 κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου. Με αυξανόμενες ενδείξεις για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και εν αναμονή των σημαντικών στοιχείων Μαΐου για τις θέσεις εργασίας πλην γεωργικού τομέα αργά την Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κυβερνητικού ομολόγου ενισχύθηκε στο 1,6320 την Παρασκευή το πρωί, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο κατά περίπου 4 μονάδες βάσης. 

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ έλαβε ώθηση από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, με τον δολαριακό δείκτη DXY να ανέρχεται σε υψηλό τριών εβδομάδων 90,627 νωρίς την Παρασκευή, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,7% σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο διαπραγματευόταν σε χαμηλό τριών εβδομάδων 1,2102 στις αγορές της Ασίας την Παρασκευή, προτού ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 1,2110/20 αργότερα μέσα στη μέρα, παραμένοντας ωστόσο περίπου 0,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή