ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» τον Ιούνιο οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

«Παγώνουν» τον Ιούνιο οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Την αναστολή για ένα μήνα, έως τα τέλη Ιουνίου, των πλειστηριασμών ακινήτων που είναι πρώτη κατοικία και ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά συμφώνησαν τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και υπουργείο Οικονομικών σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες.  

Οι οφειλέτες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο μέχρι να οριστικοποιηθεί η μεταβατική λύση που θα επιτρέπει την επιδότηση των ευάλωτων οφειλετών με δάνειο για την πρώτη κατοικία τους από το ίδιο το κράτος, έως ότου δημιουργηθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Το κράτος στην περίπτωση αυτή θα ενισχύει το ευάλωτο νοικοκυριό χορηγώντας επίδομα ενοικίου πρώτης κατοικίας. Το επίδομα διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού. Η σύσταση ωστόσο του φορέα αναμένεται να καθυστερήσει και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι έτοιμος από τις αρχές του 2022. Ετσι, δημιουργείται κενό στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και δη για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά δηλαδή που έχουν χαμηλό εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο στήριξης της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών που θεωρούνται οικονομικά ευάλωτα. Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση από το Δημόσιο της δόσης των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης ακινήτων. Στόχος είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης από τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης έως ότου συσταθεί ο φορέας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιεύει την πρόσκληση του διαγωνισμού για τη δημιουργία του φορέα απόκτησης ακινήτων στις αρχές Σεπτεμβρίου και με βάση το χρονοδιάγραμμα ο φορέας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.