Προϋπόθεση η άρση των δεσμεύσεων για εξυγίανση της Folli

Προϋπόθεση η άρση των δεσμεύσεων για εξυγίανση της Folli

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρση της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου η Δικαιοσύνη να επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που έκρινε πρόσφατα το σχέδιο της συμφωνίας, φέρεται να ζητάει από την εταιρεία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τμήμα της περιουσίας που είναι «κλειδωμένο». Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie έχει επιβληθεί από την 35η τακτική ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών και τον οικονομικό εισαγγελέα το διάστημα 2018-2019, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η διερεύνηση της εταιρικής απάτης που οδήγησε στην προφυλάκιση μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Αν και οι νομικοί της Folli Follie, τουλάχιστον μέχρι νωρίς το απόγευμα χθες, δεν είχαν πραγματοποιήσει την αποτίμηση – ερμηνεία της δικαστικής απόφασης, η άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων ανήκει στις προϋποθέσεις που το κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης θέτει προκειμένου αυτή να ισχύσει. «Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αποδέσμευση των δεσμευμένων λογαριασμών και η άρση αυτών των δεσμεύσεων συνιστά αίρεση για την ισχύ της συμφωνίας εξυγίανσης», αναφέρει το κείμενο που εξέτασε η Δικαιοσύνη. Τι έχει δεσμευτεί;

Τραπεζικός λογαριασμός που διατηρείται στην τράπεζα J. Safra Sarasin στο Λονδίνο και παραμένει δεσμευμένος με διάταξη (6/12/2018) του οικονομικού εισαγγελέα. Ενας ακόμη τραπεζικός λογαριασμός, στην Εθνική Τράπεζα, έχει δεσμευτεί με διάταξη (47/2020) της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έως του ποσού των 2 εκατ. ευρώ, καθώς και ορισμένα ακίνητα. Τόσο τα χρήματα όσο και τα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί θα αποτελέσουν το ενεργητικό της OpsCo, της μιας από τις δύο εταιρείες (η άλλη είναι η AssetsCo) που θα συσταθούν, με έδρα το Λουξεμβούργο, κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας εξυγίανσης, που προβλέπει απομείωση των συνολικών οφειλών της εταιρείας κατά 68%.

Η Folli Follie θα πρέπει να υποβάλει αιτήσεις στις αρμόδιες αρχές για να ανακληθούν οι διατάξεις βάσει των οποίων επιβλήθηκε η δέσμευση.

Ενα ακόμη ζήτημα που καλείται η εταιρεία να διαχειριστεί αφορά τις επιπτώσεις της δικαστικής ήττας της στην αντιδικία της με την Dufry σχετικά με το πακέτο 804.728 μετοχών της ελβετικής εταιρείας (περιήλθε στη Folli Follie κατά τη μεταβίβαση των ΚΑΕ στην Dufry). Σύμφωνα με τη Folli Follie, οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες επειδή το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με το πακέτο μετοχών της Dufry και είχε προβλεφθεί ως έσοδο με χρονικό ορίζοντα το 2022, είναι δυνατόν να βρεθεί από άλλες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie η αξία των μετοχών της Dufry, που ανήκουν στις διαθέσιμες προς αξιοποίηση επενδύσεις, τοποθετείται στα 70 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το εν δυνάμει έλλειμμα ρευστότητας της εταιρείας.

Εκτός των άλλων, η Folli Follie θα πρέπει να προχωρήσει, μέσω ασφαλιστικών μέτρων, στην τοποθέτηση ειδικού εντολοδόχου, ώστε να παρακαμφθεί το «μπλόκο» του βασικού μετόχου Δ. Κουτσολιούτσου, που έχει καταψηφίσει, σε γενική συνέλευση, τη συμφωνία εξυγίανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή