ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Μικρή πτώση στις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών μετά την απόφαση

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες της G7 συμφώνησαν να στηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15%

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Μικρή πτώση στις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών μετά την απόφαση

Οι μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών αντέδρασαν ελάχιστα στη συμφωνία ορόσημο των χωρών της G7 για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί η στήριξη κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα καθαρά αποτελέσματα των εταιριών.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες της G7 συμφώνησαν το Σάββατο να στηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις χώρες της G20 για μια ευρύτερη συμφωνία για τις νέες φορολογικές προτάσεις.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Guardian: Πιθανό κυπριακό βέτο στην υιοθέτηση από Ε.Ε. του σχεδίου για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η φορολογική συμφωνία δεν θα πλήξει τις εταιρίες εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία με χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ιρλανδία, της οποίας η οικονομίας ευημερεί με την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από πολυεθνικές λόγω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

Οι μετοχές των Facebook, Amazon.com, Apple, Microsoft και Alphabet, της μητρικής της Google, σημείωσαν πτώση μεταξύ 0,4% και 0,7%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των τεχνολογικών μετοχών ήταν νωρίτερα αμετάβλητος.

«Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής πρέπει να καθοριστούν και πιθανό να αμβλυνθούν περαιτέρω», δήλωσε αναλύτρια της State Street Global Markets.

Το Δουβλίνο, που αντιστέκεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εναρμονίσει τους φορολογικούς της κανόνες, είναι απίθανο να αποδεχθεί έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή αμαχητί.

«…οι άμεσες επιπτώσεις στην αγορά αναμένεται να είναι ελάχιστες», σχολίασε ο Ίαν Γουίλιαμς, αναλυτής στην Peel Hunt.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters