Υποχωρούν οι μετοχές ορυχείων και πρώτων υλών

Υποχωρούν οι μετοχές ορυχείων και πρώτων υλών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών να υποχωρούν εν μέσω αποθαρρυντικών στοιχείων για τις εισαγωγές της Κίνας, αλλά οι ζημίες να εξουδετερώνονται από τα σημαντικά κέρδη που σημείωσαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές των ορυχείων υποχώρησε 0,9%, ακολουθώντας την τιμή του χαλκού που σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς η εικόνα της Κίνας προδίδει ότι μειώνεται η ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο. Σε πτωτική πορεία, άλλωστε, οι μετοχές των εταιρειών υδρογονανθράκων που υποχώρησαν κατά 0,3%, ακολουθώντας την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι τιμές των υδρογονανθράκων κινήθηκαν πτωτικά εν αναμονή των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αιτία η προσδοκία πως μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις δυτικές πρωτεύουσες θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος μετά τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχε εκτιναχθεί το πρωί, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Οι επενδυτές τήρησαν στάσης αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ιδιαιτέρως στο μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα. Στη διάρκεια της ημέρας δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας να μειώνονται αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο, καθώς υποχωρεί η εγχώρια ζήτηση ενώ η μεταποίηση ασθμαίνει εξαιτίας ελλείψεων πρώτων υλών.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η αρνητική εξέλιξη είναι προσωρινή και η γερμανική βιομηχανία θα εξακολουθήσει να ανακάμπτει, έστω και όχι «σε ευθεία γραμμή», όπως τόνισε ο Κάρστεν Μπρέζκι, στέλεχος της ολλανδικής ING.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο δείκτης που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες ανταλλακτικών αυτοκινήτων σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει από τον Μάρτιο του 2015, δίνοντας συνέχεια στην άνοδο κατά 5,3% που άρχισε την περασμένη εβδομάδα. Στη σκιά της δυσοίωνης είδησης για τη γερμανική βιομηχανία ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης  έκλεισε με μικρές απώλειες 0,10%. Στον αντίποδα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,12%, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με μικρά κέρδη 0,43%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή