Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση με χαμηλό όγκο συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση με χαμηλό όγκο συναλλαγών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σταθεροποιητικές τάσεις πάνω από τις 900 μονάδες κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών και πραγματοποιώντας συντήρηση δυνάμεων στα επίπεδα που, όπως έχει αποδειχθεί, ταλαιπωρούν αρκετά τον Γενικό Δείκτη. Οι πιέσεις δεν έλειψαν τόσο από την υψηλή όσο και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ωστόσο ήταν περιορισμένες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να προσφέρει στηρίγματα. Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στο roadshow του Χ.Α., στο οποίο συμμετέχει ο ιστορικά μεγαλύτερος αριθμός εισηγμένων (32) και μάλιστα υπάρχουν εταιρείες που για πρώτη φορά δίνουν το «παρών» σε αυτήν τη διοργάνωση.

Μπορεί οι «ρυθμοί» στο Χ.Α., όπως και ο τζίρος, να παρουσιάζουν υποτονικότητα τις τελευταίες ημέρες, οι εγχώριοι αναλυτές πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη συνέχεια ενόψει των σημαντικών καταλυτών που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα, με πρώτο και βασικό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το «σήμα« που δόθηκε από το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου δείχνει πως είναι πιθανό η ανάπτυξη φέτος να εκπλήξει θετικά. Οπως σημειώνουν, τα τελευταία χρόνια ο Γενικός Δείκτης έκανε αρκετές επισκέψεις στα επίπεδα των 900-950 μονάδων, ενώ έχει να δει τις 1.000 μονάδες από το 2014, ένα επίπεδο που είναι πολύ πιθανό να το αγγίξει φέτος.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,05% στις 902,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,75 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 2.186,08 μονάδες, ενώ στο +0,57% και στις 1.424,70 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+2,04%), ΔΕΗ (+1,19%) και Lamda Development (+1,04%), ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Μυτιληναίος, Fourlis και ΟΤΕ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 564,96 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,91%, την Eurobank σταθεροποιητικά στο 0,7988 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο +0,38% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,33%.

Οι αποτιμήσεις έχουν γίνει απαιτητικές σε αρκετούς τίτλους με αποτέλεσμα η ρευστότητα να αναζητεί διέξοδο στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει σημαντικές τεχνικές μεσοπρόθεσμες διασπάσεις σε μεγάλο μέρος των μετοχών με αποτέλεσμα να απεγκλωβίζονται ύστερα από χρόνια αρκετά χαρτοφυλάκια που δίνουν νέα ρευστότητα στην αγορά. Νέοι και παλαιοί επενδυτές αποφασίζουν να επενδύσουν στην αγορά από τη στιγμή που αυτή συντηρεί τη θετική της εικόνα.

Τεχνικά το Χ.Α. κάνει προσπάθεια να κατοχυρώσει το πολύ σημαντικό σε πρώτη φάση επίπεδο των 906 μονάδων, με τις 916-919 μονάδες να είναι και το καίριο επίπεδο που θα αναγκάσει και θα βγάλει και πάλι σημαντικούς αγοραστές. Ο τραπεζικός κλάδος μάς είχε συνηθίσει να είναι ουραγός στα αγοραστικά σήματα, παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα προηγείται της αγοράς, κάτι που δείχνει ότι το ενδιαφέρον έχει επανέλθει και πάλι. Παράλληλα, οι τίτλοι που έχουν πιεστεί και μείνει πίσω στη διάρκεια της κρίσης φαίνεται να επανέρχονται και πάλι, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου, σε μια αγορά που έχει ανατιμηθεί αισθητά, δίνουν την ευκαιρία σε επενδυτές που βρίσκονται εκτός του Χ.Α. να τοποθετηθούν μαζί με τους βασικούς μετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή