ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κρυφοί όροι που αυξάνουν τα τιμολόγια του ρεύματος

Οι κρυφοί όροι που αυξάνουν τα τιμολόγια του ρεύματος

Στις ρήτρες αναπροσαρμογής θα πρέπει να εστιάζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που τους χρεώνουν οι προμηθευτές. Αυτό βέβαια με τη σειρά του προϋποθέτει πολύ καλή γνώση μαθηματικών, για να αποκρυπτογραφήσουν τις πολύπλοκες εξισώσεις βάσει των οποίων ο κάθε προμηθευτής ενεργοποιεί τις ρήτρες, βασική παράμετρος των οποίων είναι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έχει πάρει την ανιούσα, καθώς ακολουθεί το ράλι των τιμών των CO2 και παράλληλα τη μικρότερης κλίμακας ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου.

Η τιμή των CO2 από τα 25,6 ευρώ ο τόνος το 2020 έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 50 ευρώ, η τιμή του φυσικού αερίου από τα 11,3 ευρώ η μεγαβατώρα πέρυσι τον Μάιο σε 25 ευρώ φέτος και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος από τα 45,1 ευρώ η μεγαβατώρα το 2020 στα 65 ευρώ τον Μάιο. Οι προμηθευτές ρεύματος, ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν το όριο ενεργοποίησης της ρήτρας στα χαμηλά επίπεδα της χονδρεμπορικής τιμής των παρελθόντων ετών γύρω στα 40 με 45 ευρώ η μεγαβατώρα και σε κάποια τιμολόγια και κάτω από τα 40 ευρώ, με αποτέλεσμα η ρήτρα αναπροσαρμογής να ενεργοποιείται πάντα και να καλύπτει κόστη που σε μια διαφανή τιμολογιακή πολιτική θα ήταν σταθερά και όχι υποτιθέμενα μεταβλητά. Ετσι, ενώ οι προμηθευτές βγαίνουν στην αγορά με προσφορές επί της ονομαστικής τιμής χρέωσης της κιλοβατώρας, όταν παίρνουν στα χέρια τους τον λογαριασμό αναρωτιούνται πώς και γιατί είναι αυξημένος σε ποσοστό 30% ή και 50% από τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο απυρόβλητο βρίσκονταν μέχρι πρότινος οι καταναλωτές της ΔΕΗ, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν μόλις από τον Μάιο με αυξήσεις της τάξης του 7% από την ενεργοποίηση για πρώτη φορά της ρήτρας CO2, που εισήγαγε στα οικιακά τιμολόγια από τον Νοέμβριο του 2019. Με το καθεστώς ωστόσο της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας συντάσσεται πλέον και η ΔΕΗ έπειτα από σύσταση της ΡΑΕ, ακολουθώντας και η ίδια την πρακτική των ιδιωτών παρόχων, την ενεργοποίησή της δηλαδή στη βάση μιας χονδρεμπορικής τιμής που αποκλίνει σημαντικά από τα πραγματικά επίπεδα αυτής. Η ΔΕΗ έχει αναρτήσει από χθες στην ιστοσελίδα της την ενσωμάτωση Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας στα οικιακά τιμολόγια Γ1, όπως και στα εμπορικά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης με ισχύ από 5 Αυγούστου, η οποία θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2. H ΔΕΗ συνοδεύει την εφαρμογή της ρήτρας με έκπτωση 30% στη χρέωση ενέργειας και έκπτωση 5% στις χρεώσεις προμήθειας του λογαριασμού για τους συνεπείς πελάτες.

Η ΔΕΗ έχει ορίσει ως άνω όριο αναφοράς για την ενεργοποίηση της ρήτρας χονδρεμπορική τιμή στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα και κάτω όριο αναφοράς χονδρεμπορική τιμή στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Ουσιαστικά δηλαδή και η ΔΕΗ θέτει ένα πολύ χαμηλό όριο χονδρεμπορικής τιμής για την ενεργοποίηση της ρήτρας, εμφανίζοντας ως μεταβλητό κόστος ένα μέρος σταθερής χρέωσης, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό ορατές άμεσες αυξήσεις.

Η παράλληλη μείωση της ονομαστικής τιμής του τιμολογίου πάντως από τη ΔΕΗ σε ποσοστό 30% αναμένεται να πυροδοτήσει αναθεώρηση τιμολογιακής πολιτικής από τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι συνήθως στηρίζουν τις καμπάνιες τους σε εκπτώσεις επί της τιμής χρέωσης της ΔΕΗ.