Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Οικονομική ζημία για Ιρλανδία και Λουξεμβούργο

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Οικονομική ζημία για Ιρλανδία και Λουξεμβούργο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία των χωρών του G7, πέραν των όποιων εμποδίων ενδέχεται να αντιμετωπίσει, σίγουρα θα ασκήσει πιέσεις στους φορολογικούς παραδείσους της Ε.Ε., με πρώτη την Κύπρο, που θα αναγκαστεί να τροποποιήσει τη φορολογική της πολιτική. Την περασμένη εβδομάδα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εναντιωθεί η Λευκωσία στη σχετική συμφωνία αν επιβάλει περιορισμούς στη φορολογική πολιτική της νήσου. Σχολιάζοντας, πάντως, εκ των υστέρων τη συμφωνία του G7 για ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την προστασία των συμφερόντων της κυπριακής οικονομίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. Σημειωτέον ότι η Κύπρος έχει, όπως και η Ιρλανδία, τον χαμηλότερο συντελεστή εταιρικής φορολογίας στην Ε.Ε., μόλις 12,5%.

Η Ιρλανδία είναι η χώρα της Ε.Ε. που αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από τη συμφωνία. Φιλοξενεί σχεδόν το σύνολο των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών στους οποίους προσφέρει ειδικές φορολογικές συμφωνίες. Βρίσκεται έτσι σε παρατεταμένη διαμάχη με την Κομισιόν και ειδικότερα με την επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, που από το 2013 απαιτεί να επιστρέψει η Apple στο Δουβλίνο ποσό ύψους 13 δισ. ευρώ ως μη καταβληθέντες φόρους. Η υπόθεση έχει καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έχει δικαιώσει την Apple, αλλά ενδεχομένως θα έχει συνέχεια. Για ενδεχόμενες εντάσεις στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά και για τη ζημιά που ενδεχομένως να υποστεί η Ιρλανδία προδιαθέτει η δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, που μετείχε στη σύνοδο του G7 ως προεδρεύων του Eurogroup και τόνισε πως πρέπει να είναι ισορροπημένη η συμφωνία και να διασφαλίζει τα συμφέροντα των μικρότερων χωρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εξαιτίας της επιβολής του ελάχιστου φόρου η Ιρλανδία ενδέχεται να δει τα έσοδά της να μειώνονται κατά 500 εκατ. ευρώ ετησίως στο διάστημα από το 2022 μέχρι το 2025 – και μετά το 2025 θα χάνει ενδεχομένως δύο δισ. ευρώ ετησίως.

Πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. με ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές στη φορολογία των επιχειρήσεων είναι πιθανό να προβάλουν αντιρρήσεις. Ανάμεσά τους χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, που έχουν αρκετά να χάσουν καθώς φορολογούν τις επιχειρήσεις με μόλις 9% και 10% αντιστοίχως.  Οπως επισημαίνει ο Αντρέας Ρέες, οικονομολόγος της UniCredit, οι δύο χώρες ενδεχομένως θα δουν τα φορολογικά τους έσοδα να μειώνονται αν εγκαταλειφθούν από ξένες επιχειρήσεις. Ομοίως θα πληγεί  και το Λουξεμβούργο, που αποτελεί αν όχι τον σημαντικότερο, σίγουρα έναν από τους σημαντικότερους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης, στον οποίο έχουν βρει φορολογικό καταφύγιο 55.000 υπεράκτιες επιχειρήσεις με περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 6 τρισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή