Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τέσσερις οι υποψήφιοι επενδυτές

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τέσσερις οι υποψήφιοι επενδυτές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μείωση του ελάχιστου ζητούμενου τιμήματος κατά 45% για το ακίνητο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που κατέχει η ΕΤΑΔ και την καταβολή του σε τέσσερις δόσεις σε βάθος εξαετίας επιχειρεί το Δημόσιο να προσελκύσει περισσότερους υποψήφιους επενδυτές στους δύο διαγωνισμούς για το συγκρότημα που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ναυπηγείο, συνολικού εμβαδού περίπου 700 στρεμμάτων, βγαίνει σε δύο διαγωνισμούς για δύο διακριτά αλλά γειτονικά τμήματα: έναν από τον Ειδικό Διαχειριστή (350,7 στρέμματα) που φιλοξενεί και την κυρίως υποδομή και έναν από την ΕΤΑΔ (332,1 στρέμματα) που φιλοξενεί την κτιστή δεξαμενή. Η προθεσμία υποβολής προσφορών στον Ειδικό Διαχειριστή στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε την Παρασκευή εκπνέει στις 7 Ιουλίου. Η προθεσμία υποβολής φακέλου συμμετοχής για τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ λήγει τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και όσοι προκριθούν από τη διαδικασία αξιολόγησης της ΕΤΑΔ θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά δεσμευτική οικονομική προσφορά σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά την αξιολόγηση, αλλά η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι επίσης η 7η Ιουλίου. Ετσι οι διαγωνισμοί πρακτικά συμπίπτουν και δίνουν τη δυνατότητα στο Δημόσιο να συντονίσει έως ένα βαθμό τις δύο διαδικασίες.

Οι δύο διαγωνισμοί ακολουθούν εκείνους που απέβησαν άγονοι νωρίτερα φέτος, γεγονός που αποδόθηκε από την αγορά στο πολύ υψηλό τίμημα που ζήτησε η ΕΤΑΔ (55 εκατ.). Τώρα το τίμημα έχει οριστεί στα 30,7 εκατ. Η αρχιτεκτονική των δύο διαγωνισμών αλλά και ο χρόνος που χρειάστηκε για να προκηρυχθούν εκ νέου έδωσαν την ευκαιρία σε τρία νέα υποψήφια επενδυτικά σχήματα να αξιολογήσουν τη συμμετοχή τους. Αυτό αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως, εκτός από την Pyletech, προσφορές ενδέχεται να καταθέσουν και ένα αμερικανικό επενδυτικό σχήμα, ένα ελληνικό επενδυτικό σχήμα και άλλο ένα κοινοπρακτικό σχήμα από αμερικανικά, βρετανικά και ελληνικά συμφέροντα. Παραμένει βέβαια άγνωστο κατά πόσον το εκδηλούμενο αυτό ενδιαφέρον θα μεταφραστεί σε δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο καθοριστικές ενδέχεται να αποδειχθούν οι επόμενες λίγες εβδομάδες. Ειδικότερα, αυτή που θα ακολουθήσει τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, καθώς ενδέχεται να αποκτηθεί περισσότερη ορατότητα αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικής δυνητικής αξίας 5 δισεκατομμυρίων.
Αν και όλοι οι υποψήφιοι κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους για τις φρεγάτες, η αμερικανική περίπτωση διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες στο ότι θα αποτελεί διακρατική συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί, για παράδειγμα, να παρασχεθεί βελτιωμένη ενδιάμεση λύση, δηλαδή μάχιμα πλοία μέχρι να παραδοθούν οι φρεγάτες, ανώτερα των υπόλοιπων εναλλακτικών.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν επισκεφθεί όλοι οι υποψήφιοι προμηθευτές φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: οι Ολλανδοί της Damen Shipyards, στελέχη της βρετανικής Babcock International Group, της ισπανικής Navantia Grupo (που αποκλείστηκε από τη short list), της ιταλικής Fincantieri, της γαλλικής Group Naval και της αμερικανικής Lockheed Martin.

Το ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού επηρεάζει τον διαγωνισμό στον βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ατύπως πλην σαφώς το 30% της αξίας του να επιστρέψει ως κύκλος εργασιών σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνει κύκλος εργασιών σε εταιρείες με ελληνικούς ΑΦΜ, μέγεθος που μόνον τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας μπορούν να βοηθήσουν να απορροφηθεί, κατασκευάζοντας τις 3 από τις 4 φρεγάτες. Είναι αυτός και ο λόγος που οι ξένοι ναυπηγικοί όμιλοι έχουν έρθει σε επαφή τόσο με τον Ειδικό Διαχειριστή όσο και με τη διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και υποψήφιους επενδυτές των ναυπηγείων προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα σχηματισμού κοινοπραξιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή