Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η εφαρμογή της

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η εφαρμογή της

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχικά από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους -συνήθως ηλεκτρονικά- και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά. Χθες συναντήθηκαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και συμφώνησαν τον οδικό χάρτη έως ότου το νέο σύστημα παρακολούθησης του χρόνου εργασίας στην ψηφιακή εποχή, που αναμένεται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια τήρησης του ωραρίου των εργαζομένων και την αμοιβή τυχόν υπερωριών σύμφωνα με τους κανόνες, να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ξεκαθάρισαν μάλιστα ότι η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο.  

Αναλυτικά, το σύστημα θα υλοποιηθεί σε τρία βήματα:

α) Σε πρώτη φάση, εντός του έτους οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.

β) Εως τις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρίζουν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Εκ παραλλήλου, θα ξεκινήσει η κατάργηση μιας σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

γ) Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο υπουργείων, στην πλήρη του μορφή το σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών κ.λπ. τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους εργοδότες, με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις. Ετσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά ή υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη. Να σημειωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το ΕΡΓΑΝΗ.  

Το σύστημα θα διαθέτει κόφτες ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις. Ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας, ενώ με την εφαρμογή της κάρτας, οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας πριν από τον έλεγχο σε κάθε επιχείρηση θα έχουν πλήρη εικόνα, ώστε στην περίπτωση παράβασης από πλευράς του εργοδότη να καταγράφεται άμεσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή