Σε δόσεις των 300 εκατ. ευρώ το πακέτο των 12,7 δισ. στις τράπεζες

Σε δόσεις των 300 εκατ. ευρώ το πακέτο των 12,7 δισ. στις τράπεζες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δόσεις των 200-300 εκατ. ευρώ περίπου θα εκταμιεύονται από το Δημόσιο στις εμπορικές τράπεζες τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μόλις μια τράπεζα εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος, περίπου το 70%, της συγκεκριμένης δόσης θα μπορεί να εκταμιεύσει την επόμενη, καθώς η σχετική προκήρυξη θα είναι συνεχώς ανοιχτή. Εν τω μεταξύ, βεβαίως, νέες τράπεζες θα μπορούν να αιτούνται συμμετοχή μέχρις εξαντλήσεως του συνολικού ποσού που ανέρχεται, ως γνωστόν, σε 12,7 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών ότι θα αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, εξασφαλίζοντας έτσι την ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων.

Η σχετική πρόσκληση του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες ετοιμάζεται αυτή την περίοδο και αναμένεται να δημοσιευθεί έως τον Σεπτέμβριο. Θα απευθύνεται σε ελληνικά και ξένα πιστωτικά ιδρύματα, αν και πηγές του οικονομικού επιτελείου θεωρούν μάλλον απίθανο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, διαθέτουν όλες ενεργά χαρτοφυλάκια και συζητούν με την αγορά, ώστε να έχουν έτοιμες συμβάσεις μόλις δημοσιευθεί η πρόσκληση.

Η διαδικασία θα είναι διαφορετική, χωρίς εκταμιεύσεις σε δόσεις, για τις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Με την ΕΤΕπ, η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης έως 2,5 δισ. ευρώ, αφού αυτά θα καλύπτουν έως το 50% της επένδυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με την ΕΤΕπ και οι διαδικασίες έχουν ήδη προχωρήσει. Λίγο αργότερα, αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση με την EBRD.

O διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, μιλώντας προ ημερών στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα, είπε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση με την ΕΤΕπ «ώστε να γίνει για πρώτη φορά κατευθείαν δανειστής της ελληνικής επιχειρηματικότητας, παράλληλα με τα δικά μας χρήματα. Το ίδιο επεξεργαζόμαστε και με την EBRD, ενώ βρισκόμαστε σε αντίστοιχη συνεργασία με όλες τις τράπεζες, προκειμένου να ανοίξουμε την αντίστοιχη διαδικασία. Εχει πραγματοποιηθεί ενδελεχής μελέτη και αξιολόγηση των προοπτικών και των δυνατοτήτων των τραπεζών. Εχουμε πραγματοποιήσει όλη την αναγκαία προετοιμασία, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι τελικά ναι, θα διοχετευθούν στην επιχειρηματικότητα».

Η διαδικασία που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν, προβλέπει, ως γνωστόν, να δοθούν τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων μέσω του τραπεζικού συστήματος για να χρηματοδοτήσουν ποσοστό μέχρι 50% μιας επένδυσης. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί με συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή κατά τουλάχιστον 20% και με δάνεια των τραπεζών κατά τουλάχιστον 30%. Αυτό εξασφαλίζει ένα εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο για μεγάλο μέρος του δανείου του επενδυτή και κατά μέσον όρο, μαζί με το τραπεζικό επιτόκιο, θα είναι ανταγωνιστικό προς τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί οι πρώτες δανειακές συμβάσεις, δεδομένης της ετοιμότητας που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών και των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε στις 30 Απριλίου η Ελλάδα στην Κομισιόν, οι προβλεπόμενες εισροές από τα δάνεια του Ταμείου αναμένεται να φτάσουν φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ (περίπου 2,5 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή