10ετές ομόλογο: Ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ οι προσφορές

10ετές ομόλογο: Ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ οι προσφορές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ρεκόρ έσπασε η Ελλάδα κατά την επανέκδοση χθες του 10ετούς ομολόγου, με την επενδυτική κοινότητα να δίνει ακόμα μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε αυτό της αρχικής έκδοσης του περασμένου Ιανουαρίου και αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο στην ιστορία για ελληνικό κρατικό τίτλο, ενώ –και ίσως πιο σημαντικό σε ό,τι αφορά το στάτους των ελληνικών ομολόγων– η Ελλάδα πέτυχε το χαμηλότερο spread έναντι της Γερμανίας από το 2008, το οποίο και διαμορφώθηκε στις 113 μονάδες βάσης, έναντι 135 μ.β. που ήταν κατά την έκδοση του Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, το σύνολο των προσφορών που κατατέθηκαν από περισσότερους από 300 επενδυτές για την τέταρτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για φέτος και την όγδοη από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασε τα 30 δισ. ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές. 

Το τελικό επιτόκιο (απόδοση) διαμορφώθηκε στο 0,888% (82 μονάδες βάσης συν το mid swap) από το αρχικό των 90 μ.β. (συν mid swap), η τιμή στο 98,685 και το κουπόνι στο 0,75%, με την Ελλάδα να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως στην επανέκδοση του 10ετούς τον Ιανουάριο το επιτόκιο ήταν στο 0,807% ή στις 100 μ.β. συν το mid swap.

To 10ετές ομόλογο λήξης Ιουνίου 2031 πλέον θεωρείται από την αγορά ως «ο απόλυτος τίτλος αναφοράς» (benchmark), καθώς το μέγεθός του αυξάνεται στα 6 δισ. ευρώ, και είναι ο μεγαλύτερος του ελληνικού Δημοσίου. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιστρέψει στο γκρουπ της επενδυτικής βαθμίδας, τουλάχιστον όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία των εκδόσεων, δηλαδή το μέγεθος των βιβλίων προσφορών και το επίπεδο της απόδοσης και του spread. Χθες το ελληνικό Δημόσιο άντλησε επίσης 1,6 δισ. ευρώ από έντοκα 52 εβδομάδων, με ιστορικά χαμηλή και αρνητική απόδοση (-0,31%). Οπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα.

Το timing και η διάρκεια της έκδοσης δεν ήταν τυχαία. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περίμενε το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών του νέου 10ετούς της Ιταλίας την Τρίτη για να ανακοινώσει την έκδοση, καθώς δεν ήθελε να συμπέσει με έναν τόσο μεγάλο εκδότη. Σημειώνεται πως η Ιταλία άντλησε 10 δισ., με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 60 δισ. και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,96%. Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα στην αγορά που έχουν δημιουργήσει οι προσδοκίες για τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ενώ κυρίως ήθελε να προλάβει την «επέλαση» της Ε.Ε. στις αγορές με τις εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε τρεις εκδόσεις τον Ιούνιο/Ιούλιο, ξεκινώντας με 10ετές την επόμενη εβδομάδα.

Τα 2,5 δισ. από το άνοιγμα του 10ετούς προστίθενται στα ταμειακά διαθέσιμα των 33,7 δισ., ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες εισροές από άλλες πηγές χρηματοδότησης (δόσεις ANFAs/SMPs, εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης). Αυτό σημαίνει ότι η χθεσινή έξοδος μπορεί να είναι και η τελευταία φέτος για την Ελλάδα (έχει επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος δανεισμού για το 2021 των 12 δισ.), ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και της πανδημίας. Στα επόμενα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι να προχωρήσει σε κινήσεις που θα οδηγήσουν όλο και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, έτσι ώστε να διατηρήσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή