Τουρισμός: Αναβάθμιση Ελλάδας σε «πορτοκαλί» προορισμό από ΗΠΑ

Τουρισμός: Αναβάθμιση Ελλάδας σε «πορτοκαλί» προορισμό από ΗΠΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζεται από παράγοντες της τουριστικής αγοράς η αναβάθμιση της Ελλάδας στις κατηγορίες αξιολόγησης κινδύνου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το Κέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠA (CDC) βελτίωσε κατά μία βαθμίδα τη θέση της Ελλάδας, κατατάσσοντάς την, στην επικαιροποιημένη λίστα ταξιδιωτικών συστάσεων, στις «πορτοκαλί» χώρες (από τις «κόκκινες») όσον αφορά τον κίνδυνο COVID. Πλέον, συνιστάται στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν προτού ταξιδέψουν στην πατρίδα μας, να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επιπλέον, εξακολουθεί να μη χρειάζεται η υπαγωγή των Αμερικανών που επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα σε καραντίνα παρά μόνον η διενέργεια μοριακού τεστ.

Η αμερικανική αγορά εκτιμάται πως φέτος μπορεί να κάνει τη θετική έκπληξη όχι μόνο σε σχέση με το 2020 αλλά ακόμα και να προσεγγίσει τα μεγέθη του 2019. Αυτό προκύπτει από τον προγραμματισμό των πτήσεων των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων αλλά και άλλων επιχειρήσεων, όπως η Emirates, που έχουν όλες προγραμματίσει καθημερινά απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, την Ατλάντα και το Σικάγο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Ιουλίου και μετά θα υπάρχουν επτά ημερήσιες πτήσεις απευθείας σύνδεσης της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σε οκτώ τον Αύγουστο.

Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα έχουν επιτραπεί από τις 19 Απριλίου, κάτι που αν δεν υπονομευθεί από την πανδημία και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό, και ειδικά αυτόν της Αθήνας. Και αυτό, διότι οι Αμερικανοί είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ενώ το 2019 ήταν ψηλά στην κατάταξη της ΤτΕ με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, άνω του 1,18 δισ. ευρώ και 1,17 εκατ. ταξιδιώτες. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.008 ευρώ, υψηλότερη κατά 78,8% από τον μέσο όρο που είναι στα 564 ευρώ. Πέρυσι όμως αφίξεις και εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατέρρευσαν σε ποσοστό της τάξης του 95%, αφού τα ταξίδια στο εξωτερικό είχαν πρακτικά απαγορευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το πολύ καλό brand name που έκτισε η Ελλάδα πέρυσι, πρώτο έτος της πανδημίας, ως ασφαλής προορισμός και η ισχυρή συσσωρευμένη ζήτηση για διεθνή ταξίδια μεταξύ των Αμερικανών, που καταγράφουν τόσο αεροπορικές όσο και σπεσιαλίστες tour operators, έχουν οδηγήσει φέτος στις αποφάσεις των αεροπορικών επιχειρήσεων να μεγιστοποιήσουν τα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, οι αμερικανικές αρχές δεν επιβάλλουν καραντίνα στους Αμερικανούς που επιστρέφουν στις ΗΠΑ αν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι ο CDC ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου πως οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με χαμηλό ρίσκο για τους ίδιους και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, εκτός αν διαφορετικά αποφασίζουν οι κατά τόπους πολιτειακές αρχές. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνουν ακόμα ένα τεστ τρεις έως πέντε μέρες μετά την επιστροφή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή