Η οικονομία βελτιώνεται, η ΕΚΤ περιμένει

Η οικονομία βελτιώνεται, η ΕΚΤ περιμένει

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαλαρωτική μουσική κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Στη μεγάλη εικόνα σχεδόν όλα φαίνεται να πηγαίνουν πολύ καλά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την οικονομία της Ευρωζώνης, την οποία συνδράμει για να μπει σε τροχιά. Ωστόσο, σε μικρότερη κλίμακα η ΕΚΤ έχει ανεβάσει τις προσδοκίες, τις οποίες δεν θα μπορέσει μάλλον να εκπληρώσει και πάλι το Διοικητικό της Συμβούλιο σήμερα, αλλά θα το κάνει αργότερα. Η ενθαρρυντική προοπτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του δομικού πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να διατηρήσει τον ταχύτερο ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που υιοθέτησε στο αποκορύφωμα της πανδημίας πέρυσι τον Μάρτιο. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει κάνει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές να πιστέψουν πως θα το κάνει ούτως ή άλλως.

Οι διακείμενοι υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα επικρατήσουν και πάλι, αλλά μάλλον θα πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης η ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι και να μειώσει σταδιακά τις αγορές από τον Σεπτέμβριο και μετά – εκτός εάν, βέβαια, η οικονομία εξασθενήσει. Πέραν τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μας επιφυλάσσει σήμερα κάποια έκπληξη από μέρους όσων θεωρούνται «περιστερές» στη χάραξη πολιτικής. Αντιθέτως, ίσως τώρα ή τις προσεχείς εβδομάδες υπάρξει κίνδυνος η Τράπεζα να μετριάσει ελαφρώς τις προσδοκίες, δηλώνοντας ότι η ανάκαμψη υπερβαίνει τις προβλέψεις και εξ αυτού του λόγου ο ρυθμός αγοράς τίτλων πρέπει αναλόγως να προσαρμοστεί. Από τη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου, όταν διατυπώθηκαν εκτιμήσεις για την οικονομία από την ΕΚΤ, οι προοπτικές βελτιώθηκαν πολύ.

Το χειμερινό κύμα κορωνοϊού υποχωρεί, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών χάρη στην επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ανήλθε τον Μάρτιο στις 57,1 μονάδες από τις 48,8 μονάδες του Φεβρουαρίου, οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες και αγαθά ενισχύθηκαν λόγω της εντυπωσιακής αύξησης δημοσίων επενδύσεων και της τόνωσης του διεθνούς εμπορίου με την αποκατάσταση αποθεμάτων. Ο πληθωρισμός, πέραν μιας βραχείας αστάθειας, φαίνεται να σταθεροποιείται ενόψει ήπιας ανόδου τους προσεχείς μήνες. Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναβαθμίσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό, όπως θα όφειλε, η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ ίσως δυσκολευόταν να εξηγήσει γιατί έχει λόγο να διατηρηθεί ο ρυθμός απόκτησης τίτλων στα σχεδόν 85 δισ. ευρώ μηνιαίως. Οσο περισσότερο τηρεί στάση αναμονής η Τράπεζα, προτού παραδεχθεί πως εκλείπουν οι λόγοι για να εφαρμόζεται το επείγον πρόγραμμα με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς του περσινού Μαρτίου, τόσο πιο απότομη θα αποβεί η μετάβαση στο πρόγραμμα μειωμένων αγορών στο μέλλον. Οι ομολογιακές αποδόσεις δυνητικά θα ανέλθουν δυναμικότερα έπειτα από λίγο, ενώ εντός των κόλπων της ΕΚΤ η δυσαρέσκεια μεταξύ «περιστερών» και «γερακιών», αν και σχετικά συγκρατημένη μέσα στην πανδημία, θα οξυνθεί. 

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή