ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο AT1 της Πειραιώς

Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο AT1 της Πειραιώς

Κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ άντλησε χθες η Τράπεζα Πειραιώς μέσω ομολόγου της κατηγορίας ΑΤ1. Η ζήτηση μέσω του βιβλίου προσφορών που άνοιξε προχθές το πρωί υπήρξε ισχυρή, καθώς οι προσφορές ανήλθαν έως το μεσημέρι στα 2,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο για το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, με βάση τον οποίο το ύψος της έκδοσης ήταν μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 8,75%, αισθητά χαμηλότερο από το αρχικό επιτόκιο που είχε διαμορφωθεί μεταξύ 9%-9,25%. Η μείωση του επιτοκίου είχε φανεί από νωρίς, καθώς η τιμή του Tier II που είχε εκδώσει η τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2020 ανέβαινε, η απόδοση του οποίου υποχώρησε χθες σε περίπου 6% από 7,20% μόλις μία εβδομάδα πριν και 14,7% τον Δεκέμβριο του 2020.

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της κατηγορίας ΑΤ1 θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου σε σχέση με τα κεφάλαια τύπου Tier II και γι’ αυτό η τιμολόγησή τους είναι πιο ακριβή. Η υψηλή ζήτηση που υπήρξε για την έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας που υλοποιεί η διοίκηση και έρχεται αμέσως μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. 

Το ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς είναι τύπου PNC5.5, δηλαδή perpetual με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο 5,5 ετών, ενώ οι αναμενόμενες αξιολογήσεις είναι Cs από τη Moody’s και CCC- από τη S&P. Οπως σημειώνεται στη σχετική παρουσίαση προς τους επενδυτές, η συναλλαγή βελτιστοποιεί και διαφοροποιεί την κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς, διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου Sunrise, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνολικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ, ενισχύει τους δείκτες κεφαλαίου και μόχλευσης, αυξάνει περαιτέρω τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, συμβάλλει στην επίτευξη των εποπτικών στόχων και στηρίζει τις αξιολογήσεις της συστημικής τράπεζας από τους οίκους. 

Οι εκδόσεις τύπου ΑΤ1 αποσκοπούν κυρίως στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και αποτελούν στόχους πάνω από τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια που ορίζει ο SSM. Το πρόγραμμα εκδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς για το προσεχές έτος, έως και τον Ιανουάριο του 2022, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, θα καλυφθεί μέσω τίτλων της κατηγορίας AT1 και ομολόγων της κατηγορίας Tier II. Συνολικά, η απαίτηση κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) φθάνει το 23,33% έως το 2025, ενώ για το 2020 ο στόχος φθάνει το 16,1%.