ΟΤΕ: Επενδύσεις 2 δισ. σε υποδομές μέχρι το 2024

ΟΤΕ: Επενδύσεις 2 δισ. σε υποδομές μέχρι το 2024

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας μόλις ολοκληρώσει έναν δεκαετή κύκλο μετασχηματισμού, ο όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζει το νέο στρατηγικό σχέδιο που έχει ορίζοντα το 2030. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, η δραστηριότητα του εισηγμένου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες, δηλαδή στους πελάτες, στην ανάπτυξη δικτύων και τη λειτουργική δομή. 

«Τα επόμενα δέκα χρόνια οι πελάτες μας, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα» ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΟΤΕ πρόκειται να επενδύσει 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, έχοντας υλοποιήσει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. 

Το 2020, όπως σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ διατήρησε το επενδυτικό του πλάνο στα ίδια επίπεδα με το 2019, συνεχίζοντας να αναπτύσσει υποδομές υψηλών ταχυτήτων. Αποτέλεσε επίσης τον πρώτο πάροχο στην Ελλάδα που προχώρησε στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G, έχοντας θέσει ως στόχο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς που αναπτύσσει να παρέχουν πληθυσμιακή κάλυψη 60% μέχρι το τέλος του 2021. Προχώρησε επίσης στην επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the home), αγγίζοντας τις 300.000 νοικοκυριά στο τέλος του 2020, με στόχο ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τις 550.000 έως το τέλος του 2021.

Την περασμένη χρονιά η εισηγμένη ολοκλήρωσε την απόσχιση των κλάδων της εξυπηρέτησης πελατών, των τεχνικών υπηρεσιών πεδίου και των καταστημάτων σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες. Και με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών, υλοποίησε ένα ευρύ πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Με στόχο την έμφαση σε δραστηριότητες που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις και ταμειακές ροές, ο ΟΤΕ οριστικοποίησε τη συμφωνία πώλησης της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία.
Υψηλό δεκαετίας
Τον τρέχοντα μήνα η μετοχή του ΟΤΕ εμφάνισε υψηλό δεκαετίας, με την τιμή της να διαμορφώνεται σε 15 ευρώ, καταγράφοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως και με τον κλάδο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Εάν η επίδοση της μετοχής συγκριθεί με τον Ιανουάριο του 2011 καταγράφεται άνοδος 140% περίπου, με τον κλάδο παρόχων τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη να σημειώνει πτώση κατά 14% και το Χρηματιστήριο Αθηνών να υποχωρεί κατά 37%.
Επίσης, σε σχέση με την αρχή της κρίσης, το 2012, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ εμφάνισε άνοδο κατά 420% περίπου, η οποία περιορίστηκε στο 31% για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. Στον αντίποδα, κατά την εν λόγω χρονική περίοδο ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών τηλεπικοινωνίας υποχώρησε κατά 7,9%.
Κατά την τελευταία τετραετία η απόδοση από μερίσματα και επαναγορά μετοχών είναι της τάξεως του 6%-7% ετησίως. Για το 2021 η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές 480 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτελέσει τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για τη φετινή χρονιά (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania). Πρόκειται για αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2020. Σημειώνεται ότι το πληρωτέο μέρισμα τον Ιούλιο ανέρχεται σε 0,68 ευρώ ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή