Το 2020 η Fitch υποβάθμισε το χρέος 32 χωρών

Το 2020 η Fitch υποβάθμισε το χρέος 32 χωρών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθοριστική επιδείνωση που προκάλεσε η πανδημία στα δημόσια οικονομικά και στην πιστοληπτική ικανότητα πολλών χωρών, αλλά που στάθηκε καθοριστική για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αντανακλά η σχετική έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings για το περασμένο έτος. Οπως αναφέρει ο εν λόγω οίκος, οι πτωχεύσεις κρατικών ομολόγων έφθασαν πέρυσι σε επίπεδα-ρεκόρ, αν και για το τρέχον έτος η εικόνα ενδέχεται να είναι καλύτερη.

Στη σχετική έκθεσή της για το 2020, η Fitch επισημαίνει πως στη διάρκεια του περασμένου έτους έγινε στάση πληρωμών σε πέντε περιπτώσεις κρατικού χρέους που είχε βαθμολογήσει, ενώ είχε προηγηθεί μόλις μία περίπτωση το αμέσως προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η κλίμακα και το βάθος που είχε ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας αλλά και η αντίδραση των κυβερνήσεων έχουν ασκήσει και εξακολουθούν να ασκούν μεγάλες πιέσεις στη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης πολλών χωρών. Τονίζει ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα μόνο δύο χωρών, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα υποβάθμισε το χρέος 32 χωρών. Διευκρινίζει μάλιστα πως η πλειονότητα των υποβαθμίσεων έλαβε χώρα τους πρώτους μήνες της πανδημίας, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου του περασμένου έτους. Από την αρχή του έτους, άλλωστε, ο εν λόγω οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει ήδη προβεί στην υποβάθμιση του χρέους τριών χωρών ενώ δεν έχει αναβαθμίσει καμία. Εχει, ωστόσο, αναβαθμίσει την προοπτική πέντε χωρών, καθώς η εικόνα τους φαίνεται καλύτερη κατά το τρέχον έτος. Ειδικότερα, έχει αναβαθμίσει την πιστοληπτική προοπτική σε σταθερή από αρνητική πέντε χωρών και σε θετική από σταθερή άλλων τριών, ενώ έχει υποβαθμίσει σε αρνητική την προοπτική μόνο  του Κουβέιτ.

Η Fitch υπογραμμίζει πως έχουν υποχωρήσει προς το παρόν οι μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν αρχικά στα δημόσια οικονομικά πολλών χωρών επιφέροντας υποβαθμίσεις του χρέους τους. Δεν αποκλείει, ωστόσο, να σημειωθούν νέες στάσεις πληρωμών, αφού έχουν ήδη υποβαθμιστεί 11 χώρες στη βαθμίδα του Β-. Οι πέντε χώρες που εξωθήθηκαν σε στάση πληρωμών στη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν η Αργεντινή, που προχώρησε δύο φορές σε στάση πληρωμών, ο Ισημερινός, ο Λίβανος, η μικρότερη χώρα της Νότιας Αμερικής Σουρινάμ, αλλά και η Ζάμπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή