Ήπιες τάσεις στο Χρηματιστήριο και ράλι στα ομόλογα

Ήπιες τάσεις στο Χρηματιστήριο και ράλι στα ομόλογα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας διατηρώντας τα υψηλά 17 μηνών και τις 925 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές κινήσεις, με την αγορά να αφομοιώνει την αργή αλλά σταθερή άνοδο που έχει σημειώσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης και η οποία φτάνει τις 70 μονάδες, «βλέποντας» έτσι το επόμενο σημαντικό σημείο στήριξης, αλλά και ορόσημο, που είναι οι 950 μονάδες – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, το οποίο είχε αγγίξει πριν ξεσπάσει η πανδημία. Η άνοδος των τραπεζών έχει βοηθήσει σημαντικά τον Γενικό Δείκτη να κατοχυρώσει τις 900 μονάδες, συνεπώς η πορεία τους θα είναι καθοριστική για τις προοπτικές της αγοράς στη συνέχεια.

Σημαντική στήριξη στο κλίμα απέναντι στα ελληνικά assets συνεχίζουν πάντως να δίνουν τα ομόλογα, τα οποία σημείωσαν ισχυρό ράλι στα τέλη της εβδομάδας, χάρη και στην απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τον αυξημένο ρυθμό αγορών υπό το PEPP για το επόμενο τρίμηνο, σβήνοντας έτσι και επίσημα τα σενάρια για tapering εντός του καλοκαιριού, που είχαν ασκήσει πιέσεις στην αγορά.

Η απόδοση του 10ετούς σημείωσε βουτιά 10% και διαμορφώθηκε στο 0,73%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στα αρνητικά «γύρισε» η απόδοση του 5ετούς και στο -0,011%, το οποίο και αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Επιστρέφοντας στα του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 925,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,36 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,19%, στις 2.252,74 μονάδες, στο +0,08% και στις 1.424,34 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 600,10 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,69%.

Η καταγραφή νέων υψηλών έτους την εβδομάδα που πέρασε ήταν μια θετική έκπληξη, καθώς οι ομολογιακές εκδόσεις και οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, που είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν, έβαζαν ένα ενδεχόμενο αναστολών στο ανοδικό σκηνικό των προηγούμενων εβδομάδων, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι τράπεζες δείχνουν ικανές να πείσουν για τις προοπτικές τους, επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών και ο διεθνής παράγοντας ξεπέρασε τον φόβο των πληθωριστικών τάσεων, τουλάχιστον προσώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή