Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα για δεύτερο συνεχή μήνα, με τις ανοδικές πιέσεις να συνεχίζουν να προέρχονται κυρίως από τομείς όπου παρατηρείται ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ή/και αρνητικές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η οικονομία αρχίζει να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,0% ετησίως τον Μάιο, ο υψηλότερος ρυθμός από τον Αύγουστο του 2008, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και των ειδών διατροφής) ενισχύθηκε 3,8%, ο υψηλότερος ρυθμός από τα μέσα του 1992. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση των στοιχείων, τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ δέχθηκαν πιέσεις οι οποίες όμως αποδείχθηκαν περιορισμένες και προσωρινές. Γενικότερα, τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης των ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες (Απρίλιο και Μάιο) αλλά και μια σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που υποστηρίζουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες έχουν σε κάποιο βαθμό καθησυχάσει τους πληθωριστικούς φόβους των επενδυτών και έχουν, παράλληλα, ενισχύσει την άποψη ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να κάνει στροφή σε μια λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού τίτλου των ΗΠΑ (οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τις τιμές) σημείωσε νέο χαμηλό τριών μηνών την Παρασκευή, λίγο χαμηλότερα από το 1,43%, έπειτα από προσωρινή άνοδο στο 1,5350 την προηγούμενη ημέρα, αντιδρώντας στην ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού, έχοντας σημειώσει συνολική μείωση περίπου 30 μ.β. από τα μέσα Μαΐου, όταν είχαν ανακοινωθεί τα προηγούμενα ισχυρά στοιχεία πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο.

Στις αγορές συναλλάγματος, τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να προσδώσουν κάποια στήριξη στο δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να παραμένει στο πρόσφατο διάστημα διαπραγμάτευσης 1,2100-1,2250, καθώς και το ευρώ με τη σειρά του δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 4,6% για το 2021 και στο 4,7% για το 2022, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων 4,0% και 4,1%, αντίστοιχα. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα δεν επιφύλαξε κάποια έκπληξη για τους επενδυτές. Οπως αναμενόταν, τα βασικά επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη διατήρηση και για το τρίτο τρίμηνο του έτους του «σημαντικά υψηλότερου ρυθμού» αγορών αξιογράφων μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) σε σύγκριση με αυτόν τους πρώτους μήνες του έτους.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή